Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamertekort loopt de komende jaren nog fors op

Gepubliceerd: 13 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het tekort aan studentenwoningen is in één jaar toegenomen met 4.500, tot zo’n 26.500 studentenwoningen. Dat tekort zal nog flink toenemen, verwachten de studentenhuisvesters.

De studentenaantallen nemen sneller toe dan gedacht, blijkt uit de jongste ramingen van het ministerie. De komende acht jaar met minstens 48 duizend, staat in de nieuwste editie van de monitor die Kences, de koepel van studentenhuisvesters, jaarlijks laat maken door onderzoeksbureau ABF Research. Het almaar groeiende aantal internationale studenten is de belangrijkste verklaring, maar ook komen er steeds meer Nederlandse universitaire studenten en die wonen vaker op kamers dan hbo-studenten.

Niet op kamers wegens hoge huur

Tot 2025 komen er netto weliswaar 18 duizend studentenwoningen bij, maar zelfs als die voorspelling uitkomt, loopt het tekort fors op. De oplossing van deze urgente woningnood moet volgens Kences-directeur Jolan de Bie vooral worden gezocht in meer studentenwoningen en een goede afstemming tussen het woningmarkt- en het onderwijsbeleid.

Studenten besteden op dit moment gemiddeld 46 procent van hun inkomen aan huur, drie procentpunt meer dan in 2019. Van de thuiswonende studenten gaat 43 procent niet op kamers omdat de huren te hoog zijn, blijkt uit de enquête die dit voorjaar werd afgenomen.

Beter om voorzieningen te delen

Opvallend is volgens Kences dat er naar verhouding steeds meer studio’s komen (een verdubbeling in negen jaar) en minder kamers waar studenten hun voorzieningen delen. Directeur De Bie wijt dat aan de huidige huur- en subsidieregels. ‘Die zorgen ervoor dat het bouwen van onzelfstandige kamers financieel onaantrekkelijk is en het bouwen van studio’s juist wel.’ Ze vindt dat zeer onwenselijk: voor het welzijn en sociale ontwikkeling van met name jonge studenten is het beter om hun voorzieningen te delen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Maus Baus

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top