Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Kokend de lockdown door

Gepubliceerd: 16 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Darice

Aan het begin van de eerste lockdown, toen mensen fanatiek aan het hamsteren waren, was het niet alleen wc-papier dat over de toonbank vloog. Ook bloem en gist waren soms amper nog te krijgen. Kennelijk zijn wc-papier en versgebakken brood de meest essentiële producten om te overleven.

Voedselbeleving is mijn lockdownobsessie geworden. De smaaksensatie van mijn standaardgerechten verhogen naar een nieuw niveau. De tosti met kaas werd een tosti met kimchi en kaas. Pasta met tomatensaus werd pasta met tomaten, gochujang en cheddarkaassaus. Gochujang – een Koreaanse rode-chilipeperpasta en een van het hoofdingrediënten van kimchi – was ineens ook bijna overal uitverkocht, dus ik was niet de enige met deze nieuwe hobby.

Ik probeerde en probeer nog steeds nieuwe combinaties uit. Zo maakte ik risotto met champignons zoals ik vaak doe, maar dit keer met witte miso erbij voor een extra umamismaak. Ik moet nog de juiste balans vinden tussen miso en Parmezaanse kaas, maar het smaakte naar meer.

Hoewel ik niet kan brood- of taartenbakken om mijn leven te redden, heb ik een bananenbroodrecept gevonden dat makkelijk genoeg is en ik kan nu zeggen dat ik ondertussen in een handomdraai een lekker bananenbrood kan bakken. Ook dit recept heb ik al een beetje aangepast: ik maak mijn bananenbrood met volkorenbloem en ik doe er wat walnoten, lijnzaadjes en kaneelpoeder in, nog lekkerder.

Koken was al een soort hobby voor me. Door er een stapje verder mee te gaan zonder het ingewikkeld te maken is het een soort afleidingstherapie voor me tijdens de lockdownmaanden waarin we allemaal veel binnen zitten. Al die extra tijd gebruik ik nu om foodblogs te lezen, een extra ommetje naar de bakker te maken voor een versgebakken zuurdesemstokbrood om een warme mushroom & cheese sandwich mee te maken.

Het leukste zijn de maaltijden die je kunt maken van ingrediënten die je meestal al in huis hebt. Geen zin in echt koken, maar geen geld uitgeven aan eten bestellen? Dan maak je even snel noedels met pindasaus. Je kookt de noedels (spaghetti kan ook) en maakt een warme saus van pindakaas, sojasaus of ketjap manis en wat suiker naar smaak. Het kan zo simpel of ingewikkeld als je wilt. Goed mengen met de noedels en wat groenten erbij als je die hebt: klaar. Geen culinaire hoogstand maar wel warm en vullend op een koude winteravond.

En zo kook ik me de winterlockdown door, dromend van de lente waarin we weer buiten in de zon op terrassen mogen eten en drinken.

Heb jij een favoriet lockdownrecept? Deel het hieronder!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top