Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, m’n vriend wil samenwonen, maar ik ben er nog niet klaar voor. Hoe lossen we dat op?

Lieve Tosca, 

M’n vriend en ik zijn iets meer dan anderhalf jaar bij elkaar. Ik woon in een studentenhuis en heb het daar heel erg naar m’n zin: ik kan m’n gang gaan en er is altijd iemand in voor gezelligheid. M’n vriend is een paar jaar ouder en wil niet langer ‘op visite’ in mijn studentenhuis. Hij heeft me al meerdere keren gevraagd of ik bij hem wil wonen, maar dat wil ik niet. Ik ben er nog niet klaar voor. Iedere keer dat ik hem afwijs, kwets ik hem. Hoe lossen we dit op?

Lfs, NotReady

Lieve NotReady,

Duidelijke communicatie is belangrijk in een gezonde relatie. Aangezien ik niet bij jullie gesprekken was, weet ik natuurlijk niet hoe die zijn gegaan. Als hij jou vraagt of je wil samenwonen en jij antwoordt dat je dat ‘later’ wil, snap ik dat die vraag zo af en toe terugkomt. En dat zijn de momenten waarop jij hem afwijst. Als je die momenten wil vermijden, zal je meer duidelijkheid moeten verschaffen. Je kan bijvoorbeeld een moment afspreken waarop je het wel wil of – als je het allemaal nog niet zeker weet – een moment inplannen waarop je het weer met elkaar bespreekt. Dan beperk je het afwijzen.

Je schrijft dat je vriend al ‘wat ouder’ is. Misschien vindt hij het tijd om te settelen. Een wens die hij natuurlijk mag hebben. Ik vind het alleen onhandig dat hij met jou wil samenwonen terwijl jij hebt aangegeven dat je dat (nog) niet wil. Het is op z’n minst bijzonder dat hij zijn huis wil delen met iemand die daar (nog) geen behoefte aan heeft.

Het is denk ik belangrijk dat jij onderzoekt wat bij jou past en wat jij nodig hebt. Samenwonen kan een toekomstscenario zijn, trouwen en kinderen krijgen ook. Maar het hoeft allemaal niet. Het is oké om nog niet samen te willen wonen en het is oké om helemaal niet samen te willen wonen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg stellen die geen huis delen, maar het toch heel leuk hebben samen.

Ontdek wat belangrijk voor jou is, overleg dat met je vriend en ontdek of jullie plannen een beetje overeenkomen. Soms moet je compromissen sluiten om daar te komen waar je samen wilt eindigen. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken te gaan samenwonen, maar pas nadat je afgestudeerd bent. En als hij het lastig vindt dat hij tot die tijd ‘op visite’ moet komen in het studentenhuis, zou je kunnen afspreken dat je hem tot die tijd vooral in zijn huis ziet. Ik noem maar wat.

Bedenk wat je wil van het leven, leg de plannen naast elkaar, sluit compromissen waar je mee kan leven of beslis uit elkaar te zijn. Relaties hoeven niet voor altijd te zijn. Uit elkaar gaan is niet per se falen. Als jullie open en eerlijke gesprekken hebben gevoerd en jullie toekomstplannen te ver uit elkaar liggen, kan dat de beste optie zijn. Soms is het beter om uit elkaar te gaan zodat je ex bij een ander kan vinden wat hij/zij/hen verlangt en jij kan doen wat jij nodig hebt. En dat is pijnlijk, maar ook oké.

Succes!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 9 June 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, m’n vriend wil samenwonen, maar ik ben er nog niet klaar voor. Hoe lossen we dat op?

  1. Meid als die vent zo blijft zeuren dump hem dan ,Je bent er niet aan toe zeg hem dat

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top