Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, waarom zou ik stemmen op de medezeggenschap van de hogeschool?

Lieve Tosca, 

Ik kreeg een mail of ik wilde stemmen voor de medezeggenschapsverkiezingen van de Hogeschool Rotterdam. Ik wilde de mail wegklikken omdat ik dacht dat die niet voor mij was. Maar hij is ook voor studenten. Waarom zou ik als student stemmen op de medezeggenschap van de hogeschool? Heeft dat zin?

Lfs,
Stemmert

Lieve Stemmert,

Ik kan niet bedenken waarom je niet zou stemmen. De Hogeschool Rotterdam heeft een centrale medezeggeschapsraad (cmr) waarin studenten en medewerkers jouw belangen behartigen. Ze hebben instemmingsrecht op zaken die het college van bestuur (cvb) wil doorvoeren binnen de hogeschool en initiatiefrecht als ze zelf dingen zien die veranderd moeten worden.

Zo heeft de cmr er recentelijk nog voor gezorgd dat iedereen gratis water uit de koffie-automaat kan halen en komende maandag presenteren ze in hun openbare vergadering een progressief diversiteitsbeleid aan het cvb.

Dit zijn zomaar twee dingen die de huidige cmr recent heeft gedaan. Ieder jaar zijn er medezeggenschapsverkiezingen waarin nieuwe studenten en medewerkers zich verkiesbaar kunnen stellen en deze week zijn de verkiezingen voor de leden van komend kalenderjaar. En jij mag de komende dagen (voor donderdag 2 december 12:00 uur via een link in je HR-mail) kiezen wie jouw belangen gaat behartigen.

Waarom zou je dan niet even kijken wie die lui zijn die zich voor deze functie hebben aangemeld en wat hun speerpunten zijn? Het kost je maar een paar seconden en kan je misschien wel wat opleveren.

Je betaalt collegegeld en brengt waarschijnlijk best wat tijd door in de gebouwen, dan is het fijn als je weet wie degene is die jouw belangen behartigt in de medezeggenschapsraad. En als je een onderwerp hebt dat aandacht verdient, zou je dat in het nieuwe jaar misschien naar het nieuwe cmr-lid kunnen mailen.

En wist je dat twee jaar geleden de voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad een student was? In dit artikel vertelt hij over zijn drijfveren en het nut van de cmr.

Studenten hebben duidelijk wat te zeggen binnen de HR.

Dus: stem ze!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 1 December 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, waarom zou ik stemmen op de medezeggenschap van de hogeschool?

  1. Lieve Tosca,
    Fijn, dat je uitlegt waarom stemmen voor medezeggenschap belangrijk is. Dit kan niet genoeg benadrukt worden!
    Wat een beetje jammer is, vind ik, is dat je de Instituutsmedezeggenschapsraad (waardoor je kunt stemmen op personen die meedenken over het beleid binnen het eigen instituut!) en de Opleidingscommissies (stemmen op personen die meedenken over het beleid en kwaliteit van de eigen opleiding) niet hebt genoemd. Alle raden zijn belangrijke, maar met name in de laatste commissie heeft de invloed van studenten direct betrekking op hun eigen opleiding en dus de dagelijkse praktijk.
    Voor iedereen die meer wil weten over medezeggenschap is er nu een informatief stuk beschikbaar op HINT: https://hint.hr.nl/contentassets/8b514e4ec3ed44a380f960cbea9e36cb/handreiking-toekomstige-of-zittende-medezeggenschapsraadsleden.pdf
    Met hartelijke groet,
    Jocé Bloks

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top