Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bezuiniging van 149 miljoen van tafel, steun voor lerarenbeurs en fysiek onderwijs

Gepubliceerd: 9 July 2021 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vlak voor de zomer hakt de Tweede Kamer nog allerlei knopen door. De bezuiniging van 149 miljoen euro op de OCW-begroting is van tafel, er komt meer geld voor lerarenbeurzen en fysiek onderwijs blijft de norm.

Een Kamermeerderheid steunde gisteren het amendement van D66 om de coronasteun aan studenten niet ten koste te laten gaan van het mbo en het hoger onderwijs. Alleen VVD, CDA en PVV stemden tegen.

Voor de komende 2,5 jaar heeft het kabinet 8,5 miljard euro uitgetrokken voor coronasteun aan het onderwijs. De kosten voor de extra studiefinanciering en ov-reisrecht komen echter pas na die 2,5 jaar. Daarom ‘parkeerde’ het kabinet een bezuiniging van 149 miljoen euro op de OCW-begroting, bleek uit de Voorjaarsnota.

Bezuiniging was ‘technische inboeking’

Volgens minister Van Engelshoven was het niemands bedoeling om daadwerkelijk te bezuinigen op het mbo en het hoger onderwijs, en zou de ‘technische inboeking’ op de OCW-begroting aan de formatietafel worden gerepareerd. Maar de onderwijsinstellingen en een deel van de Tweede Kamer vertrouwden dat niet, met het nu aangenomen D66-amendement als gevolg.

Ook brak de Tweede Kamer een lans voor docenten die zich verder willen scholen, bijvoorbeeld met een masteropleiding. Sinds een aantal jaar kunnen zij met een ‘lerarenbeurs’ hun collegegeld, studiemiddelen en reiskosten betalen.

De enige kink in de kabel: het kabinet komt voor deze beurzen al sinds vorige zomer geld tekort. Tot woede van vakbonden en de linkse oppositie maakte OCW vorige week bekend dat voor komend studiejaar de aanvragen van ruim 1.200 docenten zijn afgewezen.

PvdA vindt miljoenen voor lerarenbeurs

De PvdA heeft daar iets op gevonden. Bij het ministerie van Economische Zaken lag nog geld op de plank voor de zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting voor bedrijven. Die regeling is sinds begin dit jaar geschrapt, maar voor de uitvoering was al wel 60,3 miljoen euro gereserveerd. Gebruik dat geld voor de lerarenbeurs, opperde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Goed idee, vond ook de Tweede Kamer, die instemde met zijn amendement. Het geld zal tot en met 2024 ter beschikking worden gesteld aan de lerarenbeurs en voor 2021 komt er meteen 17,1 miljoen euro vrij. Unaniem was de beslissing overigens niet: van de regeringspartijen stemden D66 en ChristenUnie voor het amendement en VVD en CDA tegen.

‘Fysiek onderwijs moet de norm zijn’

Een ander heet hangijzer is het online onderwijs. De Tweede Kamer was vorige week bang dat sommige instellingen hun studenten uit kostenoverwegingen ook na de coronacrisis online werkgroepen en colleges blijven aanbieden.

SP-Kamerlid Peter Kwint kreeg vandaag genoeg stemmen voor zijn motie, die hij indiende met D66, PvdD en Volt. Daarin wordt het kabinet opgeroepen om de instellingen duidelijk te maken dat fysiek onderwijs de norm is en dat er alleen bij hoge uitzondering en dwingende omstandigheden mag worden overgegaan op afstandsonderwijs. En dan alleen als studenten en docenten daarmee instemmen. VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen deze motie.

Tekst: HOP, Hein Cuppen en Evelien Flink

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top