Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: remmen nog niet helemaal los in september

Gepubliceerd: 30 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws

In september krijgen studenten weer onderwijs op de campus, en ze hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden. Maar de mondkapjes zijn er nog en er zitten hooguit 75 studenten in de collegezaal.

Foto van looprichting trap Wijnhave 61

Dat is het ‘basisscenario’ dat demissionair minister Van Engelshoven schetst in een brief aan bestuurders in het mbo en hoger onderwijs. Met dit scenario kunnen de onderwijsinstellingen zich voorbereiden op het nieuwe studiejaar.

‘Contacten moeten beperkt blijven’

In september draagt iedereen nog steeds een mondkapje in de hal en op de gang. Ook zullen de pijlen op de grond, die looproutes aangeven, niet verdwenen zijn. De onderwijsinstellingen moeten hun gebouwen zo inrichten ‘dat contacten beperkt blijven’.

Verder gebruiken studenten en niet-gevaccineerde medewerkers vrijwillig zelftests ‘om het epidemiologische beeld te verbeteren’, hoopt de minister. Zo wil ze superspread events voorkomen.

Voor tentamens mogen studenten overigens wel met meer dan 75 personen bijeenkomen. Ook in de bibliotheek en andere studieplaatsen gelden er geen beperkingen van het aantal aanwezigen meer.

Terugvalscenario’s met strengere regels

Tenminste, als alles loopt zoals de minister verwacht. Er zijn twee terugvalscenario’s met strengere regels. In het eerste terugvalscenario kunnen studenten bijvoorbeeld met een vaccinatie- of testbewijs toegang krijgen tot ‘bubbels’ die de anderhalve meter mogen loslaten. In een tweede, strenger terugvalscenario zijn zelfs die bubbels niet toegestaan en gaat het onderwijs weer zo veel mogelijk online.

Aan de andere kant is er ook een optimaal scenario, waarin corona zo goed als verdwenen is. Daarin moet je nog steeds thuisblijven als je klachten hebt, maar de andere maatregelen zijn dan geschrapt: geen zelftests, geen anderhalve meter, geen beperking van het aantal studenten in de zaal enzovoorts.

Wel moeten de instellingen slim blijven roosteren, zodat studenten niet allemaal tegelijk in de bus, trein of tram stappen. In overleg met de vervoersmaatschappijen gaan ze ‘piekdrukte’ voorkomen.

Nadenken over randvoorwaarden introductieweken

En de introductieweek? ‘Voor studenten die starten met een studie zijn deze activiteiten van groot belang’, vindt de minister. Hoe sneller de organisatoren weten wat straks wel en niet mag, hoe beter. In het zogeheten basisscenario kunnen de introductieweken gewoon doorgaan, maar over de ‘randvoorwaarden’ moeten de burgemeesters en veiligheidsregio’s nog nadenken.

Het kabinet vraagt de experts van het OMT (Outbreak Management Team) om uiterlijk in juli de knoop door te hakken en te zeggen welk scenario het wordt.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Asli Kösker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top