Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Wesley met een sup-board

Afgestudeerde ondernemer Wesley: ‘Om jezelf te overtreffen, moet je jezelf eerst treffen’

Gepubliceerd: 1 September 2021 • Leestijd: 3 minuten en 58 seconden • Interview

Overtref jezelf. Klinkt prachtig, uitdagend en ambitieus: hier geen zesjescultuur. Maar hoe lukt het je om te ontdekken: hier ben ik dus écht goed in, hier ga ik voor? We vroegen het HR-afgestudeerde en ‘serial entrepreneur’ Wesley dos Santos. Wist hij van jongsaf wat hij wilde doen met zijn leven?

‘Ik was klaar met de havo en wist niet precies wat ik wilde: iets creatiefs doen leek me leuk, cmd leek me een leuke studie, maar ik dacht ook aan bedrijfskunde MER (management, economie en recht, red.). Ik twijfelde nog erg en ik dacht: omdat ik het nog niet precies weet kan ik beter iets gaan doen dat breed is. Zo heb ik de keuze gemaakt voor MER, met het idee dat ik me later kon specialiseren. Ik had gezien dat je ‘van alles wat’ kreeg op de opleiding en ik ben van nature heel nieuwsgierig.

‘Ik had een duidelijk doel: binnen vier jaar een diploma halen.’

‘Het was een grote stap van de middelbare naar de hogeschool, maar ik had een duidelijk doel: binnen vier jaar een diploma halen. Ik had als snel door: als ik in elke les aanwezig ben, hoef ik nog maar weinig te studeren. Dat kan ik iedereen aanraden. Plus: je bouwt een band op met je docenten en medestudenten. Door inzet te tonen en respectvol te zijn laat je jezelf positief zien.

‘Ik kwam erachter: dit is het niet’

‘In het eerste jaar wist ik het nog helemaal niet, in het tweede jaar wilde ik rechercheur worden. Ik ben in het laatste jaar ook afgestudeerd bij de politie, de mobiele eenheid. Ik had een minor HRM gedaan en daar ging mijn scriptie ook over. Toch kreeg ik wel door hoe de cultuur daar was, hoe traag dingen gingen en ik kwam erachter: dit is het niet. Maar ik ging wel vol voor mijn diploma.

‘Ik wilde meer impact maken, mijn eigen perspectief verbreden en iets voor anderen betekenen.’

‘Daarna had ik eerst het idee om eens drie maanden te gaan reizen, even er tussenuit. Maar toen zag ik een vacature voor een traineeship bij het UWV, die maakte me nieuwsgierig. Snuffelen op verschillende afdelingen, dat leek me interessant. Ik wist nog steeds niet precies wat ik wilde, dus zoveel mogelijk experimenteren. Maar bij het UWV vond ik het ook maar traag. Ik wilde meer impact maken, mijn eigen perspectief verbreden en iets voor anderen betekenen. Dat leidde ertoe dat ik mijn eigen schoenenmerk Diversité Footwear lanceerde.

‘Ik was al ondernemend, maar nog geen ondernemer’

‘Toen ik op de basisschool zat was internet net in opkomst en ik was op de computer bezig met Word, Powerpoint, Photoshop om mooie presentaties te maken en via internet kwam ik erachter dat je producten uit het buitenland kon bestellen, tegenwoordig heel normaal maar toen deed niemand dat. Ik dacht: als ik nu iets bestel voor heel weinig in China, kan ik het hier duurder verkopen. Dus ja, ik was wel ondernemend, al was ik nog geen ondernemer.

‘Ik heb geen rijke ouders en kom niet uit de meest kansrijke wijk in Rotterdam.’

‘Ik vond fashion nog steeds heel erg leuk en ik had al enige ervaring met het importeren van goederen. Dat ben ik verder gaan uitdiepen. Veel mensen starten een kledinglijn, maar ik heb geen rijke ouders en kom niet uit de meest kansrijke wijk in Rotterdam. Ik wilde laten zien dat je toch iets kunt bereiken. Een signaal afgeven aan de hand van de dingen die ik zelf leuk vond, de impliciete boodschap: je kunt het bereiken als je wilt.

‘Het voelde niet alsof ik aan het werk was’

‘Wat helpt is geduld hebben, doorzetten, nieuwsgierig zijn. Op school word je al getriggerd om anders na te denken, dingen te ontdekken en als die je interesseren, ga je er als het goed is verder in, je ontwikkelt die nieuwsgierigheid ook. En de slogan is natuurlijk ‘Overtref jezelf’, maar daarvoor moet je jezelf eerst treffen: Waarom doe je wat je doet? Wat zijn jouw karaktereigenschappen? Wie ben jij? Wanneer je hier antwoord op hebt kun je sneller keuzes maken.

‘Waarom doe je wat je doet? Wie ben jij?’

‘Je moet ook een beetje strategisch denken. Ik ben eerst vier dagen gaan werken bij het UWV en later drie, zodat ik daarnaast aan mijn ondernemingen kon bouwen. Je hebt een vast inkomen om van te leven en wat geld om te investeren. Ik werkte ook in het weekend, maar ik wist waarvoor ik het deed, het voelde ook niet alsof ik dan de hele dag aan het werk was. Maar ik heb ook veel energie.

‘Wat ik nu heb probeer ik steeds uit te bouwen naar een nieuw level’

‘Diversité staat nu even stil: door corona was het een te groot financieel risico. De bootverhuur van iKapitein is seizoensgebonden dus in de tussentijd ben ik gaan onderzoeken wat ik nog meer kan doen voor een constante cashflow. Het is me gelukt de exclusieve importeur en distributeur te worden voor de Benelux van de Schiller Waterfiets, deze gaan we dit jaar uitrollen in Nederland door ze zowel te verkopen als verhuren. Wat ik nu heb probeer ik steeds uit te bouwen naar een nieuw level, en ondertussen blijf ik open voor wat er op mijn pad komt.

‘Wees ook niet bang dat wat je nu kiest, het voor de rest van je leven is.’

‘Mijn tip is: blijf zoeken, blijf experimenteren. Wees ook niet bang dat wat je nu kiest, het voor de rest van je leven is. En hoe sneller je experimenteert, hoe sneller je de beste versie van jezelf kunt worden. Niet te lang ‘wachten op het juiste moment’, een risico durven nemen, niet bang zijn om bijvoorbeeld wat geld te verliezen. Negentig procent is voorbereiding en hard werken, tien procent is geluk. Beter gezegd: waar kansen en voorbereiding samenkomen, ontstaat geluk.’

Wesley dos Santos (1991) studeerde in 2013 als bedrijfskundige af aan de Hogeschool Rotterdam. Hij lanceerde tijdens en na zijn studie verschillende succesvolle bedrijven, waaronder een eigen schoenenmerk. Met zijn duurzame initiatief ‘iKapitein’ won hij de RET Aardig Onderweg Award 2018. Hij schreef een boek en is veelgevraagd spreker over ondernemerschap.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Rosa Schous

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top