Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studiesucces: vrouwen in de lift, mannen blijven achter

Gepubliceerd: 19 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Al langer doen vrouwen het in het hbo beter dan mannen maar het verschil tussen de seksen is afgelopen jaar gegroeid. We moeten onze aandacht sterker richten op de man, schrijft collegevoorzitter Ron Bormans in zijn blog.

een stijgende rozelijn en een gelijkblijvende blauwe lijn

Van de vrouwelijke studenten die in 2015 aan een hbo-opleiding op de HR begonnen, studeerde 47 procent binnen vijf jaar af aan die opleiding. Bij de mannen ligt dat percentage op 32 procent. Het verschil bestaat al langer maar is het afgelopen jaar groter geworden; bij de generatie 2014 scoorden de twee groepen respectievelijk 43 en 32 procent.

Verschil bij havisten ‘alarmerend groot’

Het verschil doet zich met name voor bij studenten die van de havo komen: 50 procent van de vrouwen uit die groep haalt binnen vijf jaar het diploma tegen 30 procent van de mannen. Een ‘alarmerend groot’ verschil, vindt Bormans. Bij de vroegere mbo’ers is het verschil veel kleiner: 39 ten opzichte van 33 procent.

Maaike Bajwa, beleidsonderzoeker op de HR, denkt dat de stijging van het vijfjaars-diplomarendement bij vrouwen geen eenmalige piek is. ‘In alle sectoren zien we bij vrouwen een paar procent verbetering, maar de stijging wordt versterkt door de pabo, vandaar de scherpe lijn omhoog. Als de pabo niet zou meetellen zou de stijging geleidelijker verlopen.’ Bij de pabo-vrouwen ging het rendement omhoog van 33 procent voor studenten die in 2014 aan de pabo begonnen naar 54 procent voor degenen die in 2015 startten.

Toelatingseisen van de pabo is een verklaring

Deze forse stijging is te verklaren door de invoering van de toelatingstoetsen in 2015. Bajwa: ‘We zagen vanaf toen het studiesucces enorm verbeteren. De ontwikkeling van het eerstejaars p-rendement is daarbij meestal een voorbode voor het vijfjaars-diplomarendement. En het eerstejaars p-rendement bij de pabo is bij de vrouwen sindsdien alleen maar gestegen. Bij mannen helaas niet.’

Collegevoorzitter Bormans vindt het achterblijven van de mannen genoeg reden om meer aandacht te gaan besteden aan het studiesucces van die mannen. ‘De focus lag de afgelopen jaren op het studiesucces van jonge mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, studiesucces van de mbo’ers en vaak ook op de combinatie van beide’, schrijft hij. Daarom was er de afgelopen jaren extra aandacht voor de aansluiting mbo-hbo.

Met de mbo’ers gaat het beter, onze aandacht moeten we nu vooral richten op de man, stelt Bormans. ‘Zowel op pedagogisch-didactisch vlak als op de inhoud van de studie.’

‘Onderwijs is steeds taliger geworden’

De collegevoorzitter wijst op het boek ‘De ontwikkeling van jongens in het onderwijs’ dat twee jaar geleden verscheen, over de verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes in het onderwijs. In het boek wordt onder andere gesteld dat het onderwijs steeds taliger is geworden en dat meisjes daar beter mee overweg kunnen dan jongens.

Klaas Wybo van der Hoek, toenmalig hogeschoolbestuurder bij NHL Stenden, pleit in het boek onder andere voor extra nadruk op jongens in de studiebegeleiding, latere profielkeuze in het voortgezet onderwijs en voor een verplicht breekjaar tussen voortgezet en hoger onderwijs.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top