Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van Engelshoven: onderwijs gaat niet dicht in vierde golf

Gepubliceerd: 30 August 2021 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Demissionair minister Van Engelshoven was aanwezig bij de opening van het collegejaar van Zuyd Hogeschool. Daar stelde ze dat het hoger onderwijs de deuren niet meer zal sluiten, ook niet in een vierde golf van coronabesmettingen.

Portret van minister Van Engelshoven

‘Mijn antwoord daarop is nee’, zei Van Engelshoven tegen lokale omroep 1Limburg. ‘Dat gaat we gewoon niet meer doen.’ In het uiterste geval kan het kabinet toegangsbewijzen verplicht stellen. Dan kunnen studenten en medewerkers alleen nog op de campus komen als ze gevaccineerd of getest zijn. Die regelgeving zit al ‘in haar achterzak’, zei de minister, maar ze hoopt dat die niet nodig zal zijn: ‘Het is een heel zwaar middel.’

Testen voor toegang

De minister roept studenten op zich te laten vaccineren, ‘en als dat nou echt niet kan: laat je testen.’ Er zijn bovendien gratis zelftests beschikbaar. ‘Het helpt ons enorm als zoveel mogelijk studenten twee keer in de week die test doen.’

De minister gaf voor de vakantie nog aan dat de zelftesten niet bijdragen aan het veilig openen van het hoger onderwijs

Van Engelshoven erkent: ‘vrijwillige zelftest’ helpt niet voor veilig onderwijs

Later sprak de minister in het Engels voor een groep aanwezigen bij het Limburgse conservatorium. Ze liet weten hoe blij ze was dat het onderwijs weer face-to-face door kon gaan en dankte iedereen voor de inspanningen van de afgelopen tijd.

‘Let us continue to work together and do everything we can to hold onto our renewed freedom‘, zei ze, verwijzend naar de vaccins, zelftests en andere voorzorgsmaatregelen. Verder brak ze onder meer een lans voor internationale samenwerking in onderwijs en wetenschap.

Painful

En de cultuursector, waarin de optredende studenten terecht zullen komen? Het is ‘truly painful’ hoe hard de cultuur getroffen wordt, zei de minister, en daarbinnen met name de zzp’ers. Maar ze heeft haar best gedaan om hen te laten delen in de miljarden aan steunmaatregelen, voegde ze eraan toe.

Ondanks die steun kan de overheid volgens haar niet alle pijn verzachten. Bovendien kwamen er in de crisis structurele problemen aan het licht, stelde ze, en het volgende kabinet zou iets moeten doen met alle adviezen en analyses die er nu liggen. ‘I sincerely hope it will rise to the challenge.’

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rijksoverheid.nl

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top