Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van Engelshoven verdedigt miljoenenbezuiniging op onderwijs: ‘Ziet het er lelijk uit? Ja’

Gepubliceerd: 18 June 2021 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws

Ze hoopt dat het volgende kabinet behoorlijk veel geld in het hoger onderwijs steekt, zei Van Engelshoven gisteren tegen de Tweede Kamer in een urenlang verantwoordingsdebat. Er is ongeveer een miljard euro nodig, herhaalde ze. ‘Dat is niet meer aan mij.’

Portret van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven

Ze blikte ook vooruit op veranderingen van de studiefinanciering: behoud de opbrengsten van het leenstelsel, drukte ze de Kamerleden op het hart. Want met dat geld verbeteren de onderwijsinstellingen hun onderwijs – ook al merken individuele studenten dat niet altijd, gaf ze toe. Dat iedereen er iets van merkt, kun je volgens haar nooit garanderen.

Reisrecht

En toen kwam ze te spreken over de bezuiniging van 149 miljoen euro die was opgedoken in de Voorjaarsnota. Het geld is bedoeld voor een verlenging van de studiefinanciering en het reisrecht voor studenten in de coronacrisis.

Eerder in het debat had de nieuwe partij Volt al kritiek gegeven. Het kabinet ziet het onderwijs kennelijk als een ‘kostenpost’, terwijl de alarmbellen rinkelen en het onderwijs nodig moet worden verbeterd. Ook GroenLinks wilde weten wat er precies was gebeurd met die bezuiniging van 149 miljoen en hoopte dat die wordt teruggedraaid.

Van Engelshovens eigen partij (D66) heeft al een amendement ingediend om de bezuiniging te voorkomen. Dat komt volgende week aan de orde, in het debat over de Voorjaarsnota zelf. Maar nu legde de minister alvast uit hoe het was gegaan.

Het demissionaire kabinet heeft tot een steunpakket voor twee jaar besloten, legde ze uit. Het volgende kabinet kan dan kijken wat er daarna nodig is. Neem het inhalen van achterstanden in wetenschappelijk onderzoek: ‘Ook daar zul je moeten kijken: is daar nou alles aan gedaan en moet daar misschien nog een keer over besloten worden?’

Techniek

Maar de kosten voor het verlengen van het reisrecht voor studenten lopen door, legde ze uit. Die komen pas na die twee jaar. De ‘techniek van de begroting’ vereist dat die uitgave ergens wordt ingeboekt. Er is geen intentie om daadwerkelijk te bezuinigen, zei ze.

Ze begreep wel dat er kritiek kwam. ‘Had dat niet eerder helder uitgelegd moeten worden? Daarvan zeg ik: ja, dat had ik moeten doen. Overigens hebben we wel de onderwijsinstellingen daar netjes over geïnformeerd.’

Dat laatste klopt half. De instellingen zijn wel geïnformeerd, maar ze zijn er beslist niet blij mee. De universiteiten zijn zelf ‘laaiend’.

In de Tweede Kamer nam de PvdA het woord. ‘Het voelt als een ordinaire bezuiniging.’ Vergelijk dat eens met de steun aan Booking.com en de KLM. En hoe leg je het uit aan de mensen die uit protest kopje onder gingen in de Hofvijver?

Van Engelshoven lachte dit weg. ‘Ik snap best dat de techniek soms ingewikkeld is, maar u gooit nu wel heel veel dingen op een hoop en dit zijn wel enorme verschillende appels en peren.’

Lelijk

Ze onderstreepte nogmaals dat er 8,5 miljard euro voor het Nationaal Programma Onderwijs is vrijgemaakt, en nog eens 645 miljoen voor gestegen studentenaantallen. Over langer lopende kwesties moet het volgende kabinet beslissen, dus moet deze uitgave ergens op de begroting terechtkomen. ‘Ziet dat er lelijk uit? Ja, dat ben ik helemaal met u eens. Maar zo is het gegaan.’

D66 sprong haar te hulp. De miljarden voor de KLM zijn een lening en Booking.com heeft de coronasteun teruggestort.

Maar of Van Engelshoven haar eigen partij heeft weten te overtuigen, valt te bezien. Volgende week komt het D66-amendement aan de orde waarin deze bezuiniging– technisch of niet – ongedaan wordt gemaakt.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rijksoverheid.nl

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Van Engelshoven verdedigt miljoenenbezuiniging op onderwijs: ‘Ziet het er lelijk uit? Ja’

  1. Helaas stelt deze minister van onderwijs weer teleur, nota bene van D66 die onderwijs in haar vaandel heeft staan. Zie ook mijn kritische brief aan haar, die op profielen staat. Ook het geld van het leenstelsel hebben we nooit echt teruggezien. Die kwaliteitsverbetering is eerder een verslechtering geworden door het digitale onderwijs. Studenten en docenten zouden in actie moeten komen, zodat het nieuwe kabinet zijn beloftes nakomt ten aanzien van kwaliteitsverbetering. Hopelijk stemt haar eigen partij het bezuinigingsvoorstel weg en kan het eveneens haar onderwijsvaandel neerhalen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top