Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Marijn Prins is derdejaars marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS) en zat in de instituuts medezeggenschapsraad. Hij is geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en heeft hier – misschien vaker dan goed is – ook een sterke mening over. Hij schrijft (meestal) over de democratie op de HR.

Recente blogs

Blog

Wil je goed verdienen? Ga iets zinloos doen!

Gepubliceerd: 6 July 2021 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Marijn

‘Wie kan mij de zeven verbanden vertellen die Engelse signaalwoorden aangeven?’ Mijn leerlingen waren nog nooit zo stil geweest. Als examentrainer Engels zie ik verschillen in motivatie van groep tot groep. Maar vandaag was er helemaal niemand komen opdagen. Ik ben toch maar mijn les gaan geven.

Je zult het vast niet gek vinden dat ik mij aan het einde van de dag niet heel voldaan voelde. Lesgeven aan een lege klas is nou eenmaal niet heel zinvol. Maar ik ben niet de enige die die dag ontevreden naar huis is gegaan. In Nederland hebben vier op de tien werknemers het gevoel dat hun werk net zo nuttig is als lesgeven aan een lege klas. Ze hebben ‘bullshit jobs’.

Bullshit jobs zijn banen die zo nutteloos zijn dat de werknemers er zeker van zijn dat het niets bijdraagt aan de maatschappij. Antropoloog David Graeber bedacht de term en schreef er het boek Bullshit jobs (leestip!) over. Zo heb je secretaresses die twee keer per dag de telefoon opnemen. Lobbyisten die ervoor zorgen dat hun bedrijf minder belasting hoeft te betalen. Telemarketeers die de hele dag mensen lastigvallen met internet- en energiecontracten.

Het ‘goede’ nieuws is dat mensen met bullshit jobs vaak beter betaald krijgen dan mensen met nuttige banen. De waarheid van die stelling kun je zelf testen door bijvoorbeeld het inkomen van een vuilnisman of verpleegkundige met dat van een PR-functionaris te vergelijken. Dus wil je goed verdienen? Dan kun je beter iets zinloos gaan doen. Nadeel is wel dat mensen met bullshit jobs over het algemeen minder tevreden zijn.

Het slechte nieuws is dat bullshit jobs niet alleen een negatieve impact hebben op de werknemers. Iedereen die een bullshit job uitoefent, besteedt die tijd niet aan zinvolle activiteiten. Dit betekent dat andere mensen harder moeten werken om de nuttige taken gedaan te krijgen. Zie bijvoorbeeld de werkdruk in het onderwijs en de zorg. Als we stoppen met bullshit jobs kunnen we meer dingen doen waar we gelukkig van worden.

Dus mijn vraag aan jou: Kijk eens kritisch naar je eigen studie en vraag je af: ‘Wat draag ik met dit werk daadwerkelijk bij aan de maatschappij?’ Als je het antwoord niet meteen weet, dan is het misschien tijd om – net als ik – over je studie te gaan twijfelen. Oh, en lees het boek in je zomervakantie!

Groetjes,
een marketingstudent

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Wil je goed verdienen? Ga iets zinloos doen!

 1. Ik heb zo’n bullshit stage gedaan. Ik had een heel mooi kletspraat verhaal aan de stagedocent kunnen verkopen over hoeveel ik wel niet geleerd had. Vooral over interacties met internationale klanten kon ik een hoop onzin lullen. Maar het was gewoon simpele administratie, mails van klanten beantwoorden en verslagen schrijven die door niemand gelezen werden. Ik schaamde me er zo erg voor dat ik niet eens naar de eindevaluatie durfde te gaan en een ND kreeg.

  Het is jammer dat het zo moeilijk is om het hierover te hebben. Door te erkennen dat je niet uitgedaagd wordt zit je alleen je eigen stagebeoordeling in de weg. En vanuit school zijn nooit vragen gekomen waarom ik mijn stage niet succesvol heb afgerond. Nu doe ik opnieuw stage, gelukkig één die iets van nut heeft. Maar zelfs al zou dat niet zo zijn zou ik dit keer gewoon vol enthousiasme doen alsof ik wat geleerd heb.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top