Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Laat jij ook honderden euro’s liggen? Lees deze gratis-geld-tips

Gepubliceerd: 14 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting lopen studenten veel geld mis, of ze nu in het mbo of in het hoger onderwijs studeren. Heb je financiële goede voornemens voor 2022? Lees dan snel verder.

Euromunten in de vorm van een portefeuille

Studenten in het middelbaar beroeps onderwijs en het hoger onderwijs weten vaak niet waar ze recht op hebben als het gaat om bijvoorbeeld toeslagen en belastingteruggave.

Zorgtoeslag kan meer dan duizend euro opleveren

Zo blijkt uit onderzoek van Nibud dat 22 procent van de studenten in het hbo/wo geen zorgtoeslag aanvraagt. In een kwart van de gevallen omdat ze niet weten wat zorgtoeslag is. Hoor je ook bij die groep, verdiep je er dan in: het kan je in 2022 tot 111 euro per maand opleveren. Lees of je er recht op hebt en hoe je het aanvraagt.

Ook ander laaghangend fruit blijft onopgemerkt. Van de studenten in het hoger onderwijs met bijbaan doet ongeveer de helft geen belastingaangifte; van hen wist 7 procent niet dat ze belastinggeld konden terugkrijgen. Maar dat kan wel degelijk, en is het echt niet zo ingewikkeld. En: het kan tot vijf jaar terug. Ga er even voor zitten, misschien ligt er een flink bedrag voor je op de plank. Regel het meteen bij de belastingdienst.

Aanvullende beurs ‘vergeten’ kost gemiddeld 180 euro per maand

Nog meer geld blijft liggen doordat een deel van de 18-plus-studenten in mbo en hoger onderwijs recht heeft op een aanvullende beurs, maar die uit onwetendheid niet aanvraagt. Dat scheelt hun gemiddeld ruim 180 euro per maand. Maar liefst 38 procent van de mbo’ers zonder aanvullende beurs heeft niet uitgezocht of ze ervoor in aanmerking komen en van hen wist 46 procent niet dat ze hem konden aanvragen. In het hoger onderwijs zijn die cijfers lager: een kwart vraagt de beurs niet aan, van wie een kwart uit onwetendheid.

De Dienst Uitvoering Onderwijs kent het probleem en maakte vorige maand bekend dat studenten via persoonlijke mails en brieven dit studiejaar beter worden geïnformeerd over de aanvullende beurs, in de hoop dat ze die vaker aanvragen. Maar daar hoef je niet op te wachten natuurlijk, check of er voor jou iets te halen valt.

Ook het Nibud wil dat de regels voor studiefinanciering eenvoudiger worden en dat studenten de zorgtoeslag makkelijker kunnen aanvragen. Werkgevers zouden studenten met een bijbaan beter kunnen informeren en steunen bij de belastingaangifte.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen, Edith van Gameren
Beeld: Demian Janssen


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top