Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Blue Monday-booster van Studentenwelzijn helpt je januari door

Gepubliceerd: 13 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenwelzijn haakt in op de januaridip met een dag vol workshops die je een opkikker kunnen geven. Veerkracht, focus, fitheid en geluk staan in elf korte workshops centraal.

sombere smiley op een natgeregend raam
Shutterstock

Blue Monday is de dag waar mensen volgens een hardnekkig stukje pseudowetenschap het meest depri zijn; volgens ‘berekeningen’ de derde donderdag van januari. ‘In de eerste week van januari heb je nog veel zin om te beginnen’, zegt Ivar Janssen van Studentenwelzijn. Halverwege januari is die goede moed wel weggezakt. ‘Studentenwelzijn biedt graag wat extra ondersteuning.’

Want hoewel ‘deprimaandag’ misschien niet zo’n keihard gegeven is, blijft januari toch de periode waarin de telefoon bij Studentenwelzijn roodgloeiend staat. ‘Ik heb het idee dat je de winterblues altijd goed merkt in deze tijd, het is donker en koud, eigenlijk zou je een winterslaap moeten doen’, zegt Leonie van Staveren van Studentenwelzijn.

Ook in het ritme van het studiejaar kan januari taai zijn. Van Staveren: ‘Voor eerstejaars bijvoorbeeld is het een lastige tijd, de eerste periode zit erop en ze hebben de eerste cijfers binnen. Soms het moment dat ze zich afvragen “Kan ik dit wel?”, of dat ze zien dat ze aan de bak moeten, dingen anders moeten doen.’

Online meer aanmeldingen

Om daarbij een duwtje in de rug te geven, organiseert Studentenwelzijn op maandag 17 januari een dag vol online workshops voor studenten én medewerkers. In coronatijd bleek de optie om trainingen online aan te bieden een schot in de roos. ‘We zagen het aantal aanmeldingen flink stijgen’, zegt Van Staveren.

Vorig jaar tijdens de Blue Monday-workshops telden ze overal een flink aantal deelnemers. ‘Het handige van de workshops is dat je ze om je lessen heen kunt volgen’, zegt Van Staveren. ‘Het zijn allemaal korte workshops’, vult Janssen aan. ‘Ze duren maximaal drie kwartier. Het is voor de deelnemers meteen een leuke kennismaking en voor ons een manier om workshops uit te proberen.’

Nieuw aanbod

Dit jaar is er minder gekeken naar het aanbod dat er al was bij Studentenwelzijn, maar is meer gericht gezocht naar trainingen die passen bij het geconstateerde dip-moment in januari. Er zijn ook meer trainers van buiten gezocht, zoals Marian Blauwgeers van ‘De Gelukkige Student’. Maar ook HR-decanen Serge Feldmann en Lianne Keemink staan op het menu. ‘Wat ook heel leuk is dat de peercoaches van social work zich bij ons meldden met het idee voor een workshop’, zegt Van Staveren. ‘Zij geven de workshop “Je gedachten uit de knoop”.’

Aanmelden voor een of meer workshops kan via Studentenwelzijn. Omdat het online is, is er overal voldoende ruimte. Het programma vind je hier.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Shutterstock


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top