Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Een beter werkomgeving ligt voor het oprapen, maar we zien het niet

Gepubliceerd: 17 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Ramona

Vaak als ik een lange tijd binnen zit, verlang ik naar buiten om even frisse lucht te halen. Een simpele wandeling tussen het werk door doet mij altijd goed. Het jammere is dat ik tijdens mijn wandeling aankijk tegen blinde muren saaie gebouwen en panden van de meest lelijke bedrijven. Zeg nou zelf: daar word je toch niet blij van?

Ik ben net begonnen op mijn nieuwe stageplek. Tijdens de pauzes wil ik nog wel eens een wandelingetje maken om even mijn hoofd leeg te maken, om daarna weer er tegen aan te kunnen. De frisse lucht is heerlijk! Maar wat dus echt niet helpt is de omgeving, een bedrijventerrein langs een drukke weg. Een kleine groenstrook maakt het er niet veel beter op. Het is gewoon een trieste bedoening.

Als ontwerper vraag ik mij vaak af hoe men een ruimte ervaart en zelf probeer ik mijn ervaring dan ook bewust waar te nemen. Zo merkte ik dat ik zelf niet heel vrolijk wordt van zo’n omgeving. Ik denk dat veel mensen dit ook hebben nu ze thuis werken. Elke dag zie je hetzelfde. Je gaat eens een rondje lopen in de wijk en dan is er ook nog geen leuk park in de buurt. Word jij daar wel blij van?

Je zou dan een uitzondering zijn, want bewezen is dat een groene omgeving beter is voor de gezondheid. Alleen al een groene omgeving reduceert stress en verbetert concentratie en daarmee de productiviteit. Ook is het stimulerender om even een lunch-ommetje te maken in een groene omgeving. Wat naast een groene omgeving helpt, zijn planten op de werkvloer. Die zorgen namelijk voor een betere luchtzuivering.

Als student lijkt het mij ook fijn als onderwijsinstellingen meer zouden doen met een groene omgeving of groen in de school. Mijn opleiding bevindt zich op Academieplein. Vlak ernaast is Little C gebouwd, de hele straat ligt overhoop en het plein is ook laatst getransformeerd. Maar wat ik niet snap: waarom is het plein op bijna dezelfde manier vormgegeven? De bomen en bankjes zijn weggehaald en daarvoor in de plaats gekomen is een stenen plein met een lullige groenstrook.

Niet alleen uit mijn eigen ervaring, maar ook uit onderzoek blijkt dus dat groen echt kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Je verwacht dat bedrijven en organisaties zich inzetten voor jouw welzijn. Laten we dan ook met zijn allen werkplekken vergroenen! Dus Hogeschool Rotterdam: Is het misschien tijd voor een groene werk- en studeer omgeving? Laten we met zijn allen onze scholen en werkplekken vergroenen!  


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Ramona: Een beter werkomgeving ligt voor het oprapen, maar we zien het niet

  1. Ga eens kijken bij Blaak 555. Dit is een speciaal ingerichte locatie voor de collega’s van de diensten. Ik zou het erg leuk vinden als je hier een blog over maakt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top