Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HP Techniek Festival: Filters voor microplastics én voor Instagram

Gepubliceerd: 5 July 2022 • Leestijd: 3 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Extra gemotiveerde studenten? Die vind je in elk geval onder de deelnemers aan het honours programme voor studenten in de techniek. Afgelopen vrijdag lieten onder andere Alaa, Anna en Bastiaan tijdens het HP Techniek Festival zien wat ze in hun mars hebben.

Studenten technische bedrijfskunde in gesprek met Alaa

Als Alaa Farhad haar presentatie heeft afgerond blijven enkele studenten en docenten nog even napraten. Ze zijn verrast door het onderzoek van de derdejaars biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml) en verrast door het feit dat Alaa nog niet heeft nagedacht over een vervolg daarop.

Olie van sinaasappels voor aanpak microplastics

Alaa onderzocht of levende planten microplastics, die in zee onder andere schadelijk zijn voor vissen, kunnen afbreken. ‘Het doel is om het op een veilige manier te verwijderen’, vertelt ze tijdens haar presentatie. ‘In mijn onderzoek heb ik aan water waar microplastics in zitten olie van sinaasappels en olie van citroenen toegevoegd. Het bleek dat de olie zich ging binden aan de viezigheden (de microplastics, red.), waarna die verbindingen door middel van filters verwijderd kunnen worden.’

Docenten en studenten zijn onder de indruk van het werk van Alaa en vragen of ze al contact heeft gezocht met een waterleidingbedrijf of met het kenniscentrum Duurzame Havenstad van de HR. Twee studenten technische bedrijfskunde die volgend jaar het honours programme willen volgen moedigen Alaa in het nagesprek aan om zich aan te melden voor de Startup Academy waar je het starten van een eigen bedrijf kunt combineren met het afstuderen. ‘Bij een goeie pitch kun je een mooi bedrag krijgen. Die plastics die je opvangt kun je ook weer opnieuw gebruiken, daar is een markt voor’, aldus een van de studenten technische bedrijfskunde.’

‘Ik denk dat ik er iets meer mee ga doen’

Alaa is na al de reacties en complimenten nogal beduusd. ‘Het is echt overweldigend’, zegt ze. ‘Ik weet nog niet of het idee echt gaat werken met kraanfilters. En ik heb ook nog geen contact gehad met bedrijven, maar ik denk nu wel dat ik er iets meer mee moet gaan doen.’ Alaa kwam nog niet zo lang geleden achter het bestaan van het honours programme waarmee je zogenoemde badges (een extra vermelding op je diploma en je cv) kunt verdienen door je bijvoorbeeld extra te verdiepen in een bepaald onderwerp.

Esther Jongste, docent van Alaa en betrokken bij het honours programme, vertelt dat ze aan alle studenten de vraag stelt of ze iets extra’s willen doen. ‘Maar’, zegt Jongste, doelend op onder andere Alaa die ze er persoonlijk over sprak, ‘sommige studenten zijn bescheiden en denken dat ze niet met iets speciaals bezig zijn.’

Van vijf naar drie hounors-competenties

Het honours programme bestaat al langer, het bewuste nieuwe programma voor studenten in de techniek is redelijk nieuw. Nieuw is dat studenten niet hoeven aan te tonen alle vijf honours-competenties te beheersen. Ze kunnen er drie kiezen. Daarnaast wordt in het nieuwe programma ‘de piekbelasting van jaar 4 afgehaald’, vertelt projectleider Mara Lammerdin. Juist ook in eerdere jaren kun je extra dingen doen.

Bij het honours programme voor studenten in de techniek zijn op dit moment zo’n honderd studenten betrokken, ze doen er aan mee of hebben interesse om dat te gaan doen.

In het nieuwe programma wordt ook de samenwerking met studenten van andere opleidingen bevorderd, iets dat mooi tot uiting komt bij het project van Bastiaan van der Plaat (technische informatica) en de communicatie-studenten Anna van Amstel en Gary Mantiri (laatstgenoemde ontbrak bij de presentatie).

‘Logo van de hogeschool op je wangen’

Ze bedachten en maakten AR-filters (een digitale toevoeging aan camerabeeld) voor studenten en aankomende studenten van de HR. Tijdens hun presentatie konden aanwezigen hun Instagram openen en de camera van hun telefoon richten op de afgebeelde QR-code. Resultaat: het logo van de hogeschool verschijnt op hun wangen of als soort blok naast hen in beeld.

Een ander filter bestaat uit quotes over de opleidingen van de HR die in hun applicatie random rouleren en die je kunt combineren met een selfie.

Anna en Bastiaan presenteren hun idee
Levien Willemse

‘Doel is dat studenten zich nog meer verbonden voelen met de hogeschool, je kunt laten zien dat je er trots op bent. Daarnaast gaat het voornamelijk om de grap’, vertelt Anna die inmiddels ook de communicatie-afdeling van de HR enthousiast kreeg voor het idee.

Bastiaan zorgde ervoor  dat een en ander technisch goed in elkaar steekt. ‘Ik moest de ideeën omzetten naar de realiteit. Dat deed ik via de Spark AR Studio van Facebook. Het nadeel is dat het alleen werkt in Facebook en Instagram, voor bijvoorbeeld Tiktok zou ik helemaal opnieuw moeten beginnen.’ Om een badge te verdienen is dat niet nodig; bij het HP Techniek Festival was Bastiaan afgelopen vrijdag een van elf studenten aan wie een badge werd uitgereikt.

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Jos van Nierop, Levien Willemse

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HP Techniek Festival: Filters voor microplastics én voor Instagram

  1. Typfoutje gespot, “Van vijf naar drie hounors-competenties” hounors -> honours?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top