Eten en drinken
Eten is basisbehoefte #1, je hebt het domweg nodig om als mens te kunnen overleven. Hoe kun je lekker makkelijk en zo goedkoop mogelijk (liefst gratis) eten? Hier zijn onze tips in de categorie eten en drinken.
- Gezond eten duur? Pak je fiets en maak rond sluitingstijd een rondje op de plaatselijke markt. Veel groente- en fruitboeren laten tijdens een drukke marktdag weleens wat vallen. Kijk onder en tussen de kraampjes, grote kans dat je wat vindt. Rond die tijd kun je groente en fruit soms gratis krijgen of verkopen markthandelaars hun laatste voorraad voor een prikkie. In Rotterdam kun je op dinsdag en zaterdag naar de centrummarkt met vierhonderd kramen op de Binnenrotte, bij station Blaak. Een andere aanrader is de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid op woensdag en zaterdag.
- Zin in iets lekkers? Maak een rondje door de Markthal. Je vindt er tientallen foodspots met producten van over de hele wereld en bij veel winkeltjes staat wat om te proeven. Handig om je lekkere trek te bestrijden zonder een cent uit te geven.
- In de ochtend behoefte aan koffie om wakker te worden? Je kúnt naar de Starbucks gaan en een euro of vier aftikken. Of je gaat naar de dichtstbijzijnde supermarkt en zoekt daar de koffieautomaat op.
- Bezoek een opening van een kunstgalerie, waar vaak wordt getrakteerd op lekkere hapjes en drankjes (vergeet niet de kunst tot je te nemen). Of schuim de hogeschool af voor evenementen waar je een gratis borrel of overgebleven lunch kunt scoren.
- Zoek een baantje in de horeca (zodra die weer ‘draait’ … ) of een supermarkt. Vaak eet je als medewerker gratis mee tijdens je dienst en het geld dat je zo in je zak houdt, telt mooi op bij het geld dat je verdient. Of – wat drastischer en voor sommigen misschien te spannend – meld je aan voor een geneesmiddelenonderzoek. Dat verdient goed én je gaat vaak een periode intern in een testcentrum, all inclusive!
- Eind van de maand en geen geld meer om te koken? Zoek met je studentenreisproduct het huis van je ouders op of schuif aan bij oma, opa, oom of tante. Ze vinden het vast heel leuk om je weer eens te zien.
- TooGoodToGo: Verschillende winkels en restaurants hebben zich aangesloten bij dit initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Overtollig eten dat nog prima eetbaar is wordt aan het eind van de dag voor een fractie van de normale prijs aangeboden via de TooGoodToGo-app.
Je huis inrichten
Als student die net op kamers gaat wonen zit je natuurlijk boordevol ideeën en inspiratie voor je eigen stekkie. Het liefst haal je alles lekker fris bij de IKEA, maar die lening bij ome DUO moet ook niet teveel oplopen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om gratis of voor heel weinig je kamer in te richten. Nog origineel ook!
- Er zijn genoeg mensen die hun meubels kwijt willen maar niet zelf willen wegbrengen. Op verschillende websites kun je zoeken naar die mooie bank of kast. Vraag een vriend of vriendin met een auto mee of huur een busje en probeer al je afspraken voor het ophalen op één dag te plannen. Kijk bijvoorbeeld Gratisaftehalen.nl, Gratisoptehalen.nl of Marktplaats.nl.
- Ben je de bank, het bed of andere meubels in je kamer zat? Vraag huisgenoten of medestudenten die op kamers wonen om te ruilen. Zo hebben jullie allebei voor nop een restyling.
- Word lid van de Facebook-groep Gratis ophalen Rotterdam. Met bijna 21.000 leden de grootste en actiefste community als het gaat om het gratis ophalen van spullen in Rotterdam en omstreken.
- Geen gratis meubels gevonden? Ga niet meteen voor de duurste optie – nieuw -maar neem een kijkje bij een kringloopwinkel in de buurt. Je vindt er altijd spotgoedkope meubels maar ook kleine huisraad. Of bezoek rommelmarkten om te zoeken naar unieke items voor weinig geld.
Vrije tijd
Vrije tijd is heilig voor veel studenten, en je wilt deze uitermate goed benutten. Er is natuurlijk heel veel te doen in studentenstad als Rotterdam. Maar het geld vliegt daarbij je zak uit. Of niet? We zochten naar de low budget opties.
- Het kost je als student € 12,50 per jaar, maar dan heb je ook wat, De Rotterdampas. Met dit pasje kan je veel dingen gratis of met korting bezoeken. Je kunt onder andere gratis naar de bioscoop, het museum, het zwembad, de Euromast en nog veel meer!
- Vooruitplannen kan je een hoop geld schelen als je een keer uit (eten) wilt. Bij verschillende restaurants in Rotterdam eet je als jarige job gratis (en je verjaardag zie je ruim van te voren aankomen). Reserveer via The Fork of Het Laatste Tafeltje of speur op Social Deal, Tripper of Groupon naar uitstapjes met royale kortingen.
- Veel zitten, ongezond eten: als student moet je het een en ander compenseren. Een fitnessabonnement kost al gauw rond de 20 euro per maand. Gelukkig kun je bij veel sportscholen een gratis proefles volgen. Pluis de mogelijkheden uit van de sportscholen bij je in de buurt en op je route tussen school of werk en thuis en boek wat gratis sessies. Zo kun je meteen de voor jou beste optie vinden wat betreft locatie, faciliteiten, sfeer en prijs. En bij sommige sportscholen is je abonnement de eerste maand(en) gratis.
- Lekker weer en zin om op het water te zijn? Neem de waterbus! Je betaalt gewoon met je ov-chipkaart en dat kan dus gratis zijn met je studentenreisproduct. Een ware toeristische trip, want je kunt er zelfs mee naar de molens van Kinderdijk.
- Een must see voor elke (import-)Rotterdammer is het museum ’40-´45-NU onder de Coolhavenbrug. Elke eerste zaterdag van de maand kun je gratis naar binnen.
- Check altijd de uitagenda van Rotterdam (of jouw woonplaats) voor gratis evenementen. In een normaal, pandemie-vrij (voor)jaar zijn er talloze evenementen en festivals die gratis te bezoeken zijn. Zeker in Rotterdam! Kijk op Rotterdamfestivals.nl/agenda.
- Ook een langere vakantie hoeft niet duur te zijn. Via de site Couchsurfing.org vind je logeeradressen over de hele wereld die gratis zijn, en waarbij je automatisch ook de locals ontmoet. Of ruil je eigen huis via Huizenruil.com en bespaar in elk geval op je verblijfkosten. Voor je reis kun je denken aan liften, bijvoorbeeld via Eurostop.carpool.be/nl of Blablacar.nl.
Kleding en andere uiterlijkheden
’Kleding is de spiegel van je persoonlijkheid’ hoor je weleens. Hoe je jouw stijl tot uiting brengt hoeft niet eens af te hangen van je portemonnee, als je deze handige tips volgt.
- Houd je van vintagekleding? In Rotterdam wordt regelmatig De Vintage Kilo Sale georganiseerd door The Vintage Rebel. Je koopt er vintagekleding van over heel de wereld, en niet per stuk, maar per kilo.
- Met handige apps als Vinted, United Wardrobe en Bump kun je gebruikte kleding kopen, ruilen of verkopen. Vaak zijn er unieke items te vinden die niet meer te koop zijn in de winkelstraat.
- Ben je een fan van (tijdloze) designer-items waar je jaren plezier van gaat hebben? Kijk op The Next Closet en Rebelle voor de echte Gucci’s en Prada’s tegen betaalbare prijzen.
- Bezoek een kledingruilparty of organiseer er zelf een met vrienden of vriendinnen. Jij hebt vast ook miskoopjes in de kast of kledingstukken waarop je bent uitgekeken. Neem ze frisgewassen mee en kom voor nop aan vers materiaal.
- Veel studenten die een kappers- of beautyopleiding volgen op een ROC of particuliere school, zoeken regelmatig modellen voor praktijkexamens of om op te oefenen. Jouw kans voor een gratis knipbeurt of beautybehandeling. Word bijvoorbeeld lid van de Facebook-groep Kappersmodellen voor trainingen gezocht algemeen of Modellen gezocht, Regio Rotterdam of check de website Examenmodel.nl.
Tekst en foto’s: Asli Kösker en Sanne Groen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.