Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

BSA naar 48 punten

Gepubliceerd: 5 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Enkele schorsingen waren ervoor nodig voordat de cmr uiteindelijk instemde met de aangepaste BSA-regeling: Het afschaffen van de kwalitatieve eis en het optrekken van de kwantitatieve eis naar 48 punten. Dat waren er 37, en voor een aantal opleidingen 45.

Met name de studentengeleding verzette zich fel en pleitte voor een grens van 45 studiepunten. Zodat een student die een langzame start heeft, bijvoorbeeld door gewenningsproblemen, niet meteen op achterstand staat.

5×48=240

‘Het cvb wil naar een grens van 48 studiepunten voor het eerste jaar, want 5×48=240, het aantal punten dat nodig is om een opleiding af te ronden. Als we studenten het tweede jaar in laten gaan met minder, leidt dat tot langstuderen en dat is onwenselijk’, laat het cvb bij monde van secretaris Herman Veenema weten. Student- en DB-lid Yentl van Heest is het daar niet mee eens: ‘Ik vind dat studenten de mogelijkheid moeten hebben om het eerste kwartaal volledig te falen. Er zijn studenten die tijd nodig hebben om te wennen aan de hectiek van een grote stad en een grote hogeschool. Daarnaast zijn er studenten met bijvoorbeeld psychische beperkingen die tegen een bsa oplopen omdat ze niet tijdig naar een decaan gaan of het moeilijk vinden om op school te vertellen dat ze bijvoorbeeld depressief zijn.’
‘Of een verkeerde studiekeuze maken’, vult Niels aan. ‘Een extra jaar is niet meteen een verloren jaar. Je ontwikkelt je in dat jaar wel.’ En Femke benadrukt nog eens: ‘Elke student die de hogeschool aflevert is er één. Het lukt niet iedereen om het binnen de gestelde termijn te doen.’
‘Misschien lopen wij ook wel studievertraging op’, besluit Yentl, ‘omdat wij bestuurswerk doen. Maar dat neemt niet weg dat wij daar wel heel veel van leren. Ik leer elke dag bij!’

Package deal cvb
Veenema: ‘Bij een eerdere aanscherping van de bsa-regeling ontstond geen studievertraging. Integendeel. Studenten bleken een langere aanloop te nemen en verder te springen en dat is precies wat we willen.’
De voorstellen gingen over en weer: de studenten stelden voor de lat voor het eerste jaar op 45 studiepunten te leggen en in het tweede jaar op 48.
Het college stelde een package deal voor: 48 studiepunten in het eerste jaar, de compensatieregelingen die er zijn, worden bevroren maar er komen geen nieuwe meer bij. Het cvb wilde de compensatieregelingen binnen studie-eenheden afschaffen, maar de cmr vond dat niet wenselijk, mede omdat de geboden oplossing omslachtiger is: extra tentamens tijdens summer schools.

Het cvb hield vast aan de package deal en uiteindelijk is de cmr hiermee, na stemming, akkoord gegaan. 48 punten dus, vanaf het komend studiejaar.

Dorine van Namen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top