Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Scherpere declaratieregels voor directeuren

Gepubliceerd: 14 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam komt met strengere declaratieregels voor directeuren van instituten en diensten. Dat heeft het college van bestuur vandaag geantwoord op vragen van de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Hoe die regels eruit gaan zien, is nog niet bekend, maakte collegebestuurder Jan Roelof duidelijk. ‘Een onderzoekje dat we daarover gaan starten, moet in maart klaar zijn en daarna willen we de regels invoeren.’

‘Zeer verbaasd’
De cmr pleitte in haar vergadering voor helderheid over de controle van declaraties van met name de directeuren. ‘We zijn zeer verbaasd over wat Peter van der Made hierover in Profielen heeft gezegd. Hij vindt het blijkbaar niet zo interessant’, aldus cmr-lid Anneke Kistemaker.
Van der Made gaat als directeur van amc (auditing, monitoring & control) over de declaraties. In Profielen geeft hij onder andere aan geen beeld te hebben van het declaratiegedrag van de directeuren. ‘Ik vind het niet zo spannend. Het zegt namelijk niets over de rechtmatigheid en doelmatigheid van declaraties. Eén euro kan volstrekt ónrechtmatig zijn en honderd euro réchtmatig’, aldus Van der Made.

Declaraties openbaar
Kistemaker vindt het echter wél van belang, zeker gezien de declaratieverhalen die het afgelopen jaar landelijk naar buiten kwamen. ‘De declaraties moeten openbaar gemaakt worden, desnoods alleen aan de medezeggenschapsraad’, stelde Kistemaker die echter nul op het rekest kreeg van collegevoorzitter Jasper Tuytel. ‘Nee, we gaan geen individuele declaraties delen. Dat is trouwens ook lastig want bij buitenlandse reizen wordt het meeste met kaarten betaald, een directeur betaalt dan vaak ook voor de anderen.’

Boven aan de top
De declaraties van Tuytel en zijn twee collega-bestuurders worden vanaf eind deze maand overigens wel openbaar, vertelde de collegevoorzitter. Dat is afgesproken binnen de HBO-raad en betreft dus de bestuurders van alle hogescholen.
Maar waarom dan dat onderscheid tussen de collegeleden en de directeuren? Tuytel: ‘Wij zitten boven aan de top, daar kijkt de raad van toezicht naar. De laag eronder wordt door ons gecontroleerd, dat is onze verantwoordelijkheid.’ De declaratieregels voor directeuren zijn een aantal jaar geleden al scherper geworden, stelde Tuytel. ‘Maar het kan nog wel wat scherper.’

JvN

Naschrift: In 2012 heeft het cvb de regels aangepast, lees hier meer.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top