Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR investeert in meer docenten

Gepubliceerd: 3 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat flink wat geld vrijmaken om extra docenten aan te trekken. Meer begeleiding en kleinere klassen moeten ertoe leiden dat een groter aantal studenten afstudeert.

magneet docenten aantrekken geld

De inzet van nieuwe docenten past in het Focus-beleid waarbij de HR zich richt op het aanbieden van goed bacheloronderwijs. Daar heeft de school de komende drie jaar een begroting met een verlies voor over en daar gaat geld naartoe dat het hoger onderwijs, ook de HR, van het rijk ontvangt. ‘Vooraf hadden we binnen het collegebestuur al gezegd: als we geld krijgen, besteden we dat aan docenten’, vertelt collegebestuurder Jan Roelof.

9,7 miljoen
En dat geld is er gekomen. Vlak voor de zomer maakte het ministerie van Onderwijs de hoogte van de zogenoemde volumecompensatie bekend. Dat is geld dat hoger onderwijsinstellingen nog tegoed hebben omdat er afgelopen jaren meer studenten waren dan dat het ministerie vooraf had gedacht. Roelof: ‘Hbo- en wo-instellingen zijn gegroeid, wij ook. We hadden in de begroting van 2014 gerekend op een compensatie van 2 miljoen euro maar het is 9,7 miljoen geworden.’ Dat bedrag is structureel en ontvangt de HR ook de komende jaren; in totaal heeft HR jaarlijks zo’n 260 miljoen beschikbaar.

Voorschot op leenstelsel
3 à 4 miljoen euro gaat de hogeschool dit jaar nog besteden aan het aantrekken van extra docenten, het restant gaat naar het eigen vermogen. Uit dat eigen vermogen wordt de komende jaren geld gehaald. Dat loopt, in 2017, op naar zo’n 17 miljoen euro en is vooral bedoeld voor het aantrekken van docenten. Roelof: ‘Over drie jaar krijgt het hoger onderwijs van het rijk extra geld dat vrijkomt door het leenstelsel. Wij nemen daar een voorschot op, en zullen de komende drie jaar genoegen nemen met een begroting waarop een verlies staat.’

Gevolgen voor huisvesting
Het collegebestuur heeft aan alle onderwijsinstituten gevraagd om plannen te maken hoe ze het extra geld willen besteden. Roelof: ‘Er komen meer docenten, meer begeleiding en klassen worden kleiner. En dat kan weer gevolgen hebben voor de huisvesting, waar we goed naar moeten kijken.’

Elk onderwijsinstituut kan op korte termijn, los van de toe- of afname van het aantal studenten, zo’n vijf extra docenten aannemen. ‘En volgend jaar komen er nog meer’, aldus de collegebestuurder die als voorbeeld het instituut EAS noemt. Zij hebben nu, mede door de groei, 102 fte aan docenten. Dat waren er een jaar geleden nog 80. Roelof: ‘Je ziet dat daar de groepen echt kleiner worden; zij zijn geholpen met de extra financiële ruimte.’

Rendement en geld
Het collegebestuur gaat ervan uit dat het investeren in docenten, en daarmee dus ook in meer aandacht voor studenten, zal leiden tot een beter studierendement. Roelof: ‘En als het rendement beter is, er meer studenten afstuderen, krijgen wij als onderwijsinstelling ook weer meer geld beschikbaar en kunnen we op hetzelfde uitgaveniveau blijven.’

Mocht het leenstelsel toch niet worden ingevoerd, dan beperkt de extra inzet zich vooralsnog tot de winst die dit jaar, mede door de volumecompensatie, wordt gemaakt.

Jos van Nierop

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to HR investeert in meer docenten

  1. Ze kunnen er beter voor zorgen om extra opdrachten te geven zodat studenten onvoldoendes kunnen compenseren.
    Door de waanzin van sommige docenten zit ik nu al in me 5e jaar.

  2. Of je haalt gewoon je tentamens of opdrachten gewoon in één keer…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top