Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR stopt met aantal deeltijd- en duale opleidingen

Gepubliceerd: 8 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vastgoed en makelaardij deeltijd en facility management deeltijd. Dit zijn twee van de in totaal veertien opleidingen waar de HR dit jaar mee stopt. Dat wil zeggen: er worden geen nieuwe studenten meer aangenomen en de huidige studenten kunnen de opleiding afmaken.

Zie correctie onderaan dit artikel.

Het besluit om opleidingen af te bouwen komt nadat het collegebestuur afgelopen voorjaar bij de instituutsdirecteuren de vraag had neergelegd met welke duale en deeltijdopleidingen de HR wel en niet zou moeten doorgaan. Deze opleidingen zijn landelijk gezien minder populair aan het worden en daarom is actie geboden. ‘Het is onze bedoeling om de deeltijd vitaal te krijgen’, aldus Erwin van Braam, directeur concernstrategie. ‘Dat doen we door met een aantal opleidingen te stoppen en andere opleidingen op een nieuwe manier aan te bieden.’

Medezeggenschapsraad
Over het stoppen van zes van de veertien opleidingen heeft de centrale medezeggenschapsraad (cmr) al eerder een positief advies gegeven. Eén voorstel (human resource management duaal) is nog in behandeling en wat betreft de resterende zes opleidingen gaat de cmr doen wat ze in dergelijke gevallen altijd doet. Cmr-voorzitter Fons van Maldeghem: ‘We gaan de betrokken instituutsmedezeggenschapsraden om advies vragen. Pas daarna komen wij met een advies.’

De opleidingen waar nu, op basis van het advies van de instituten, een streep doorheen gaat, hebben allen dalende instroomcijfers. Vorig studiejaar telde de duale opleiding commerciële economie in totaal 32 studenten, vastgoed en makelaardij deeltijd nog maar 4. De studenten die nu nog staan ingeschreven, kunnen hun opleiding overigens op de HR afmaken.

Brede licenties
Het stoppen van genoemde opleidingen is pas een eerste stap. Over een aantal deeltijd- en duale opleidingen bij de instituten ISO (sociale opleidingen), IBK (bedrijfskunde) en COM (commercieel management) volgt later een besluit. Daarbij wordt nagedacht over zogenoemde brede licenties, zoals een deeltijdopleiding social work die een combinatie is van alle bestaande ISO-opleidingen.

Over het deeltijdonderwijs bij alle nog niet genoemde instituten, volgt in oktober een besluit. Dat wordt duidelijk uit het meest recente besluitvormingsdocument. ‘Voor de goede orde, aanhouden van de besluitvorming betekent niet dat we voorzien dat we deze opleidingen gaan sluiten, integendeel, dat gaan we bij voorkeur niet doen’, aldus collegevoorzitter Ron Bormans in het genoemde stuk.

Jos van Nierop

Opleidingen waarvan de HR de licentie voor de deeltijd of duaal inlevert
Commerciële economie, duaal
Bedrijfskunde MER, duaal
Human resource management, duaal
Accountancy, deeltijd
Financial services management, duaal
Facility management, deeltijd
Vastgoed en makelaardij, deeltijd
Pedagogisch eduatief medewerker, associate degree duaal* (Dit is een ‘lege’ licentie. Bij deze variant van de associate degree hebben nooit studenten ingeschreven gestaan)
Leraar voortgezet onderwijs tweede graad techniek, deeltijd
Office management, associate degree duaal
Logistiek en technische vervoerskunde, deeltijd
Scheepsbouwkunde, duaal

 

*Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat ook de associate degree Pedagogisch educatief medewerker deeltijd zou stoppen. Deze opleiding blijft gewoon bestaan. Het aantal afstudeerders is ten opzichte van vorig jaar met 57 procent gestegen en er is dus geen reden tot afbouw.
De duale variant stopt.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top