Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 4 days ago
Het eerste wat men ziet aan mij, is dat ik moslima ben. Er is geen ontkomen aan. Als ik langs je loop dan zal je mijn kleding opmerken. Daar ben ik trots op. Ik ben er trots op dat men weet dat ik moslima ben.
Mijn hijaab, wat in de Arabische taal ‘bedekken’ of ‘de bedekking’ betekent, is een stuk stof. Maar voor mij is de betekenis natuurlijk groter. Ja, de hijaab is wél een onderdeel van mijn geloof, maar meer dan de bedekking van het lichaam. De hijaab betekent voor mij het beschermen van je kuisheid, je schaamtevol opstellen en vooral je fatsoenlijk gedragen.
Met een hijaab kies ik ervoor om mij herkenbaar te maken als moslima, om mij bescheiden en kuis te kleden en bovendien om Allah daarmee tevreden te stellen. Ik draag hem voor niemand anders dan mijzelf en Allah. Lange tijd geleden deed ik een hoofddoek op en trok ik een lange en wijde jurk aan. Simpel toch, zou je denken? Niet voor iedereen. Veel mensen vinden mij een aparte verschijning en de reden achter het dragen van de hijaab is helaas door velen voor mij ingevuld, zonder te vragen waarom.
Volgens een grote groep mensen word ik onderdrukt door mijn vader. Maar diezelfde vader, mijn vader, vraagt mij soms nog steeds (na zes jaar) of ik mijn hoofddoek nou echt op deze manier wil dragen. Mijn vader vreest namelijk dat ik straks geen baan kan vinden door mijn uiterlijke vertoon.
Een andere groep heeft de mening dat de islam vrouwen onderdrukt, maar diezelfde islam leert mij juist dat het geloof geen dwang kent. Niemand mag of kan mij iets opleggen, maar slechts adviseren. Een ware moslima hoort dan ook zelf te kiezen voor de hijaab, wetende dat het in haar eigen voordeel is: een bescherming, opdat wij herkend en niet lastiggevallen zullen worden. Op deze wijze wordt het mogelijk gemaakt om ons puur te beoordelen op basis van onze kwaliteiten.
Helaas hebben veel mensen geen begrip voor mijn levenswijze. In plaats van klakkeloos vooroordelen over te nemen en mee te gaan met de hedendaagse misvattingen over de islam, vraag ik een ieder om eerst zelf kennis op te doen. Onderzoek, lees en oordeel zelf!
Siham
Siham is tweedejaars lerarenopleiding Engels.
Fotografie: Hans Reitzema
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Mooi artikel Siham. Veel succes met je studie en laat je door niemand iets wijs maken, doe gewoon lekker je ding!!
Het is goed dat je er zelf voor kiest. Zelf vind ik “wetende dat het in haar eigen voordeel is: een bescherming, opdat wij herkend en niet lastiggevallen zullen worden.” zelf best wel erg. Je zou herkend en niet lastiggevallen moeten worden, losstaand van welke kleding je ook draagt. Iemands kuisheid en fatsoenlijkheid heeft naar mijn idee ook weinig met kleding te maken.
Het is goed dat je zo kiest voor het geloof en je overal herkenbaar wil maken als moslima. De andere argumenten zijn voor mij apart, omdat je kuisheid, fatsoenlijkheid en herkend worden weinig met kleding te maken zou moeten hebben.
Siham: een inspiratie voor alle studerende en werkende moslima’s!
@Kamal: Super bedankt voor je comment. Ik blijf zeker doorgaan met mijn eigen ding doen.
@Meve: What an honor :$
@Josephine: Datgene wat zou moeten is niet altijd wat in de praktijk ook de werkelijkheid is. Kuisheid en fatsoenlijkheid is tegenwoordig niet meer een ‘normaal’ iets. Overal om ons heen zien wij dagelijks vrouwen die zichzelf letterlijk blootgeven om zo hogerop te komen. En wees nou eens eerlijk, als ik herkend wil worden als moslima maar geen islamitische kleding draag, word ik (en ik spreek uit ervaring) echt niet gezien als moslima. Jouw opmerking “de andere argumenten zijn voor mij apart, omdat je kuisheid, fatsoenlijkheid en herkend worden weinig met kleding te maken zou moeten hebben” vind ik mooi omdat jij ermee aantoont niet zo te denken, echter is het helaas in praktijk anders.
Mooi en simpel uitgelegd!
Mooi verwoord! Ik kijk uit naar je andere bloggpost Siham!
@Josephine
De werkelijkheid is inderdaad anders. Naar iemand die strakke kleding draagt (tegenwoordig bijna iedereen), wordt anders gekeken dan naar iemand die er voor kiest om zich te bedekken. Mannen zijn nou eenmaal zwak en IK vind dat als je dan als vrouwzijnde het niet uit moet lokken (wat je dus in MIJN ogen wel doet als je strakke kleren draagt).
Door de hijab te dragen dwing je dus iemand om naar je karakter te kijken ipv je uiterlijk.
Prachtig verwoord!
Is dat Hans Reitzema op de foto? En Siham is je bekeerlingnaam?
@ Sara: “Mannen zijn nou eenmaal zwak”??? “Vrouwen in strakke kleding lokken uit”??? Sorry hoor… maar dit lijkt me nogal bezijden de waarheid.
Ook ik draag normaliter een hijaab. Dit heb ik echter maar kort volgehouden op de Hogeschool Rotterdam, vooral door negatieve reacties om mij heen. Ook ik vind het dragen van een hijaab een teken van kuisheid en fatsoenlijkheid. Ik heb zelf de bewuste keuze gemaakt een hijaab te dragen. Zelf vind ik het zeer jammer dat ik zo veel negatieve reacties krijg. Niet alleen op school, maar ook veel buiten school om. Als ik op straat mijn hijaab draag krijg ik regelmatig te maken met discriminatie. Mensen begrijpen niet dat ik zelf kies een hijaab te dragen. De negatieve reacties komen eigenlijk van iedere bevolkingsgroep, Nederlanders maar ook veel Islamieten.
Het meest recente voorbeeld komt van gister. Ik liep met mijn hijaab over straat met muziek in en zag mensen naar mij wijzen. Toen ik mijn muziek uitdeed terwijl ik mijn oortjes nog in had, hoorde ik een groep jongeren naar mij roepen: “hey, waarom draag je een hijaab. Ben je een flikker of zo, mannen horen geen hijaab te dragen!!”. Ik hoop dat mensen snel inzien dat een hijaab een eigen keus is en dat ze iedereen die een hijaab draagt met rust laten.
Helemaaal mee eeeeeens
@Siham
Nee, ik bedoel ook dat het jammer is dat het nodig is, dat de maatschappij je niet herkend als moslima als je de kleding niet draagt. Ik denk dat vrouwen zich niet blootgeven om hogerop te komen, vaak moeten vrouwen zich juist serieuzer kleden dan de meeste mannen om serieus genomen te worden. Ik denk dat iedereen serieus zou moeten worden genomen, wat voor kleding zij/hij ook draagt, zolang deze kleding passend is in de situatie. Als een vrouw graag beoordeeld wil worden op andere aspecten dan haar werk, kan zij zich natuurlijk ‘blootgeven’ en dit heeft waarschijnlijk meer ‘positieve’ invloed dan bij mannen. Maar aan de andere kant moeten veel vrouwen heel wat doen om serieus genomen worden op het werk. Ik denk niet dat je erg ver hogerop komt door je bloot te geven, maar het zou soms fijn zijn om je niet te hoeven bedekken om serieus genomen te worden.
@Sara Ik ben het niet eens dat mannen zwak zijn en we zouden ook niet moeten doen alsof. Er bestaat niet zoiets als uitlokken, lastiggevallen worden omdat je strakke kleding draagt is fout. Mannen die vrouwen ongemakkelijk laten voelen, maken zelf die keuze en je zou dit op geen enkele manier moeten proberen te verantwoorden met woorden als “uitlokken” en “mannen zijn zwak”. Het zou fijn zijn als we mensen ook op hun innerlijk kunnen beoordelen zonder dat zij volledige lichaamsbedekking en haarbedekking dragen, wat naar mijn idee ook niet meer dan redelijk is.
Ik zeg niet dat vrouwen met strakke kleding misschien vaker worden lastiggevallen, dan vrouwen met een hijaab, maar het is niet de verantwoordelijkheid van de vrouw om niet lastiggevallen te worden, maar van de man om geen vrouwen lastig te vallen. Het is nu net alsof het een keuze aan de vrouw is om wel of niet lastiggevallen te worden, maar je zou sowieso niet lastiggevallen moeten worden, wat je ook draagt.
@Sara
Dus in landen waar vrouwen een hijaab of andere lichaamsbedekende kleding dragen komen aanrandingen en verkrachtingen niet voor?
Siham je bent een voorbeeld voor de andere moslima’s good job!!
Ik zou graag willen verduidelijken dat de standpunten van Sara haar eigen standpunten ansich zijn en voor mij mag dat ook zeker gezegd worden ookal ben ik er 100% mee oneens en die woorden hebben voor de duidelijkheid geen enkele associatie met de Islam!
Ja, en ik ben er trots op dat ik christen ben!!! Dat ik geloof dat Jezus de enige weg, waarheid en het leven is. Word hier ook een artikel over geschreven?
Hallo K.
Natuurlijk zijn het niet alleen studenten met een moslimachtergrond die mogen bloggen bij ons. Als je interesse hebt, neem dan even contact met me op (d.m.van.namen@hr.nl). Dan kan ik je uitleggen wat onze voorwaarden zijn.
Vriendelijke groet,
Dorine van Namen
Hoofdredacteur
@ k@live.nl ik zou zeggen take it away.
Supermooi beschreven Siham!
Shiham, ik heb respect voor je keuze. Ik hoop dat je ook begrijpt, en begrip kunt opbrengen, dat de meeste mensen niet geïnteresseerd zijn in een godsdienst. En zij zullen tegen hijaab hetzelfde kijken als iemand die altijd in het geel gekleed gaat omdat hij die kleur zo mooi vindt. Zo iemand gaat moeilijker op in de massa en wordt sneller bevooroordeeld zoals je hebt ondervonden, gewoon omdat je eerder opvalt. De consequenties van keuzes moet iedereen wel zelf dragen, wat hij of zij ook kiest. In dit geval een Hijaab, maar zo zijn er wel meer dingen in het leven.
Ik ben blij dat de redactie kiest voor een samenstelling gelijk aan die van de Hogeschool en ben dan ook benieuwd naar je verhalen die niet over een godsdienst gaan.Succes!
Ik vind het een mooi helder artikel, zuiver beargumenteerd. We hebben allen zelfbeschikkingsrecht en als een vrouw ervoor kiest om mannen geen hand te schudden is dat haar goed recht. Een vriendelijke knik of een gebaar met de hand is ook een teken dat je elkaar hebt gezien. Elkaar fysiek groeten door elkaar een hand te geven is niet nodig als iemand daar voor kiest. Wat daar de grondslag van is, is niet echt belangrijk, het is uiteindelijk een persoonlijke keuze die iemand maakt. Diegene die daarvoor kiest hoeft daar zeker geen verantwoording voor af te leggen bij de ander als hij dat ongewenst of raar vind,en helemaal verontwaardigd is, dat is dan zijn probleem.
Iemand kan smetvrees hebben of een geloofsovertuiging die dat niet aanraad of het gewoon niet fijn vinden om handjes te schudden. Zoals, ik er ook niet van hou om vrouwen die ik nauwelijks ken vier kusjes op de wang te geven bij het groeten. Voor de anderen is dat een hele gebruikelijke manier van elkaar begroeten. Ik kies er dan voor om mijn arm languit te steken wanneer ik merk dat een vrouw te dichtbij komt om te groeten. Op die manier laat ik merken dat elkaar een hand geven de enige fysieke contact is dat ik maak. Vaak begrijpen ze het en respecteren ze dat, want het is niet persoonlijk omdat ik die persoon vies vind, maar omdat ik het niet fijn vind en een aanzet kan geven tot meer fysieke contacten.
Doorheen de hele geschiedenis van de Islam is de kledij van de vrouwen de uitdrukking geweest van hun ondergeschikte positie. Ook nu nog worden in veel landen vrouwen met lichamelijk geweld bedreigd als ze de kledijvoorschriften niet volgen (80 stokslagen in Iran)….Er staat nergens in de koran dat een vrouw een hoofddoek moet dragen.Ik ben geen Korangeleerde, maar naar mijn mening zegt deze passage niets over het bedekken van het hoofdhaar, maar alleen iets over het bedekken van de borsten en het geslachtsdeel:En zij moeten sluiers over hun boezem drage en hun sieraad niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten. (Koran 24:31)…De fundamentalisten beseffen de kracht van de ‘visuele aanwezigheid’, van de zichtbaarheid van de Islam in het straatbeeld. Daarom willen zij die hoofddoek. De hoofddoek is hun wapen….