Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vwo-diploma met havo-vakken komt eraan

Gepubliceerd: 3 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Binnenkort kunnen scholieren een havo-diploma krijgen met één of twee vakken op vwo-niveau, of een vwo-diploma met één struikelvak op havo-niveau. De Tweede Kamer zet er vaart achter.

Met grote meerderheid nam de Kamer vandaag een motie aan die het maatwerkdiploma al met ingang van volgend schooljaar mogelijk maakt. Het kabinet wilde er eigenlijk iets langer de tijd voor nemen.

Wiskundeknobbel
Het idee is dat scholieren dankzij zo’n maatwerkdiploma niet blijven hangen op het niveau van hun slechtste vak: een havist met een wiskundeknobbel kan nu wiskunde op vwo-niveau doen.

Het roept de vraag op hoe hogescholen en universiteiten met deze diploma’s om moeten gaan. Als iemand een universitaire ict-opleiding gaat volgen, is het dan zo erg dat zijn Nederlands op havo-niveau is? Een Chinese student beheerst nog veel minder Nederlands.

Haken en ogen
Universiteitenvereniging VSNU liet al eerder weten het idee van een maatwerkdiploma interessant te vinden, maar wel haken en ogen te zien. ‘Het gaat niet alleen om de vakinhoud, maar ook om de aanpak’, zei een woordvoerder. ‘Neem een werkstuk voor maatschappijleer: dat is op vwo-niveau echt anders dan op havo-niveau. Er mag best eens geworsteld worden met een vak. Je moet voorkomen dat leerlingen te makkelijk wegkomen met een lager niveau.’

Ook hogescholen konden zich wel iets bij een maatwerkdiploma voorstellen. Voorzitter Paul Rüpp van Avans Hogeschool noemde de kunstopleidingen als duidelijk voorbeeld: ‘Soms heeft iemand overduidelijk talent, maar haalt die net niet het havo-diploma. Dan kun je best kijken hoe je zo iemand toch verder kunt brengen.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Vwo-diploma met havo-vakken komt eraan

  1. Kan ik dan ook met terugwerkende kracht mijn VWO diploma krijgen?

    Dit is een schandalige ontwikkeling lijkt me. Het hebben van een VWO diploma verliest zo zijn waarde. Daarnaast raakt het onderwijs enorm gefragmenteerd. Moet een universiteit of hogeschool nu moeite doen om te bepalen wat het niveau is van hun instromende leerlingen? Ik denk dat het praktisch onuitvoerbaar is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top