Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extra praatgroepen voor depressieve studenten

Gepubliceerd: 14 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen collegejaar startten sph’ers Elwin Goedgedrag en Bibi van Atten met StuDent, praatgroepen voor studenten met depressieve klachten op de Hogeschool Rotterdam. Er was zo veel animo dat er twee nieuwe studenten zijn opgeleid tot gespreksbegeleiders. Zij beginnen binnenkort met hun eigen groepen.  

Gespreksleiders StuDent
StuDent gespreksleiders. Van links naar rechts: Bauke, Bibi, Thaisja en Elwin

Thaisja Suart (23, tweedejaars sph): ‘De praatgroep was heel waardevol voor mij, ik heb er veel motivatie uitgehaald om verder te gaan met m’n leven. Zo leerde ik dat ik op slechte dagen helemaal niet naar buiten hoefde om me iets beter te voelen. Gewoon uit bed en naar de bank, kan al genoeg zijn. Een praatgroep leiden bleek een logische stap voor mij, mensen komen altijd naar me toe met vragen. En toen Elwin zei dat ik een goede kandidaat ben, heb ik me opgegeven voor de training tot gespreksbegeleider.’

Gespreksleiders

Thaisja en Bauke Sieval (20, tweedejaars ergotherapie) bezochten afgelopen jaar zelf de StuDent bijeenkomsten. Nadat ze een tweedaagse training tot gespreksleider volgden bij de Depressie Vereniging, zijn ze nu klaar om hun eigen gespreksgroepen te leiden.

Bauke: ‘We zijn in die training vooral ingegaan op wat depressiviteit nou echt is. We moesten bijvoorbeeld onder woorden brengen wat wij vinden dat er onder depressie valt. En we moesten ervaringen uitwisselen, omdat een depressie voor iedereen anders is. Daarnaast hebben we het ook over zelfmoord gehad. Wat moet je doen als iemand in je praatgroep over suïcide praat. Dat was heel leerzaam.’

Toen Elwin en Bibi met de StuDent praatgroepen startten, hadden ze niet verwacht dat er zo veel vraag naar zou zijn. Bibi: ‘Toen Elwin met dit idee kwam, dacht ik: Waarom was dit er niet tijdens mijn eerste studie? Toen had ik het echt kunnen gebruiken. De behoefte aan de praatgroepen bleek groot te zijn. We begonnen met twee groepen van ongeveer acht à negen man op de locaties Museumpark en Wijnhaven. Binnen no time ontstond er een wachtlijst en dat was voor alle partijen frustrerend. Dus we begonnen een derde groep en ook die liep snel vol.’

Gelijkheid

Het succes is volgens Bibi te verklaren door de begeleiders: ‘De groepen worden geleid door studenten die zelf ook depressief zijn of zijn geweest. Wanneer je als student je weg moet vinden in de professionele hulpverlening voel je je al snel ondergeschikt aan je behandelaar. In de StuDent praatgroepen is er gelijkheid. In de groepen worden ervaringen met hulpverleners ook vaak besproken, er is ruimte om het positieve en negatieve te bespreken en dat lucht op. Het contact met leeftijdsgenoten die vergelijkbare moeilijkheden ervaren, zorgt voor steun.’

Volgens Elwin heeft het ook te maken met de sfeer: ‘De praatgroepen zijn geen klaaggroepen, maar groepen waarin studenten met elkaar kunnen praten. Het gaat vooral om erkenning en herkenning want het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. En ondanks dat de onderwerpen die besproken worden soms zwaar zijn, is het vaak gezellig en wordt er ook gelachen.’

Aanmeldingen

Afgelopen jaar zijn er 35 studenten naar de praatgroepen gekomen. Elwin: ‘Sommigen zien we nog steeds, anderen zijn afgehaakt omdat ze het te druk hadden, de tijd/locatie niet praktisch was of omdat het beter gaat.’
Nog lang niet alle depressieve studenten hebben zich bij de StuDent-praatgroepen gemeld. Uit het Grote (on)geluksonderzoek dat Profielen deed, bleek dat 7,1 procent van de studenten zichzelf depressief vindt.

De StuDent praatgroepen worden georganiseerd vanuit het PowerPlatform en de Depressie Vereniging. De eerste bijeenkomst is maandag 14 november tussen 16:00 en 18:00 uur. Wil je erbij zijn om kennis te maken met de gespreksleiders? Stuur een mailtje naar powerplatform@hr.nl, dan krijg je de locatie.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Extra praatgroepen voor depressieve studenten

  1. Een goed initiatief! Maar, waarom wordt dit bericht 5 minuten voordat de eerste bijeenkomst begint gepost.. had dat niet eerder gekund?

  2. @anoniem – Het is zo gelopen. Vandaag is de eerste bijeenkomst er komen er nog veel meer. Neem contact op met het Powerplatform als je er graag bij wil zijn, ze hebben vast nog een plekje voor je.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top