Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tosca met een telefoon

Lieve Tosca, mag ik z’n telefoon checken?

Lieve Tosca,

Is het oké om de telefoon van m’n vriend te checken? We hebben al 1,5 jaar verkering en praten over samenwonen, maar wachten tot ik m’n diploma heb. Wel logeren we een paar keer per week bij elkaar, hij in mijn studentenhuis of ik bij hem thuis. Voorheen vertrouwde ik hem blind, maar er is iets veranderd. Hij appt niet zo enthousiast meer terug als in het begin en de laatste tijd neemt hij z’n telefoon overal mee naar toe. Ik heb hem al een paar keer gevraagd of er iets is, maar hij zegt van niet. Ik zou heel graag z’n telefoon checken om te ontdekken of hij het niet met een ander heeft aangelegd. Hij wil z’n telefoon niet uit handen geven en m’n vriendinnen vinden dat ik ook niet achter z’n rug om mag kijken. Wat vind jij?

Lfs, Anoniem

Tosca met een telefoonLieve Anoniem,

Relaties veranderen als je langer bij elkaar bent. Waar je eerst niet zonder elkaar kon, kan je dat na 1,5 jaar veel makkelijker. Dat komt vooral omdat (voor de meeste mensen) na een jaar de ergste verliefdheid wel over is. Hierdoor heb je niet meer dat hele sterke verlangen om ieder moment van de dag met elkaar door te brengen en ga je je partner echt zien, niet alleen de leuke eigenschappen. Ook de stomme.

Als je dus al 1,5 jaar bij elkaar bent, ken je elkaar goed en als jij het gevoel hebt dat er iets is veranderd, is dat waarschijnlijk ook zo. De vraag is alleen of het iets met jullie relatie te maken heeft, of dat hij het gewoon even druk heeft met iets anders.

Hem nogmaals vragen wat er aan de hand is, lijkt me de beste oplossing. Zeg dat je merkt dat er iets veranderd is en dat het je bezighoudt. Dat je je afvraagt of hij misschien contact heeft met een ander die veel van zijn aandacht vraagt. En vraag hem of hij ook heeft gemerkt dat er iets is veranderd.

Als hij blijft volhouden dat er niets is, moet je je hierbij neerleggen. Het kan zijn dat er echt niets aan de hand is, dan moet je een manier vinden om het vertrouwen in je relatie terug te krijgen. Het kan ook zijn dat er iets is dat hij niet met jou wil bespreken, ook in dat geval moet je je erbij neerleggen. Misschien denkt hij na over jullie toekomst, maar wil hij jou niet met dat proces belasten. Dat is niet fijn, maar z’n goed recht.

Dat je verkering hebt, betekent niet dat je recht hebt op elkaars meest intieme gedachten. Ik ben daarom dan ook geen voorstander van het checken van elkaars telefoons, gevraagd of ongevraagd. Ik woon samen met mijn verloofde en we kunnen allebei in elkaars telefoon en computer waardoor we dus ook elkaars appjes en mails zouden kunnen lezen, maar ik doe dat nooit. Ik vertrouw hem en ga ervan uit dat ik dingen wel te horen krijg als ze relevant zijn.

Het moment dat ik mijn verloofde niet meer vertrouw, zou ik me beraden op onze gezamenlijke toekomst. Want zonder vertrouwen is die er wat mij betreft niet.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 23 November 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, mag ik z’n telefoon checken?

  1. Mocht je het advies van Tosca in de wind slaan, dan is dit je geluksdag! Ik ben namelijk gediplomeerd Particulier Onderzoeker (ook wel privédetective in de volksmond) en heb mijn diploma behaald bij het SVPB. Wat je vriend ook verbergt, ik breng de waarheid boven tafel. Noem het maar op, het zit allemaal in mijn trukendoos: statische- en dynamische observaties, social engeneering, digitaal onderzoek en vele andere onderzoeksmethodieken. Uiteraard voer ik al deze activiteiten uit binnen de wettelijke kaders.

    Ik maak een plan van aanpak met bijbehorend stappenplan en ga, na uw goedkeuring, over tot onderzoek. Tijdens het opstellen van het stappenplan maak ik een afweging met betrekking tot de toe te passen onderzoeksmethodieken op basis van proportionaliteit en subsidiariteit.

    Bij hoge uitzondering vraag ik geen financiële vergoeding, enkel een vloeibare vergoeding in de vorm van Hertog Jan bier; een krat per dag zo lang het onderzoek loopt. Daarnaast eis ik het onderzoek te mogen uitvoeren in Sherlock Holmes-stijl. Gekleed in een lange jas en bijbehorende hoed, met een pijp en een hoge mate van cocaïnegebruik. Met deze ingrediënten garandeer ik het onderzoek tot een goed einde te brengen en te kunnen rapporteren wat tussen uw vriend en u is veranderd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top