Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oud-medewerkers in actie tegen overplaatsen bibliothecaresse

Gepubliceerd: 6 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bibliothecaresse Wilma Knol moet op haar vertrouwde plek op de Willem de Kooning Academie (WdKA) blijven. Dat vindt een aantal oud-WdKA’ers. Ze hebben de afgelopen weken 523 handtekeningen opgehaald en die gisteren aan het collegebestuur overhandigd.

Petitie aan Bormans

Mediatheekmedewerker Wilma Knol, die ziek thuis zit en zegt dat ze ‘in verband met mijn gezondheid’ niet bereikbaar is voor commentaar, is tegen haar zin overgeplaatst van de locatie Wijnhaven (WdKA) naar Museumpark.

Marie-José Lampe, als manager informatievoorziening verantwoordelijk voor de mediatheken, bevestigt dat er sprake is van ‘een overplaatsing’. Lampe: ‘Met betrokken medewerker vinden momenteel gesprekken plaats. Over de inhoud en de achtergrond daarvan kan ik geen informatie verstrekken vanwege de bescherming van de privacy van alle betrokkenen.’

Onafhankelijk onderzoek

Inmiddels heeft het collegebestuur toegezegd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het proces dat tot de overplaatsing heeft geleid. Lampe ziet dat onderzoek met vertrouwen tegemoet. ‘Ondanks deze moeilijke beslissing is er mijns inziens in alle zorgvuldigheid gehandeld.’

Wil Adolfs, de opsteller van de petitie die zegt namens meer oud-medewerkers en oud-studenten te spreken, vindt het ‘onbegrijpelijk en onwenselijk dat een goed functionerende vakbibliothecaris uit de bibliotheek wordt gehaald.’ Volgens Adolfs heeft de overplaatsing ‘absoluut effect’ op de kwaliteit van de bibliotheek. ‘De jarenlange ervaring van onze kunstbibliothecaresse en onze bijzondere band die voortkomt uit communicatie over ontwikkelingen in ons vakgebied, heeft ertoe geleid dat specifiek zij de essentie van deze collectie aan jonge studenten kan overbrengen’, schrijft Adolfs.

Ondoordachte besluiten

De opstellers van de petitie vrezen dat de nieuwe personele invulling van de mediatheek op locatie Wijnhaven ‘zal uitmonden in ondoordachte besluiten betreffende de kunstbibliotheekcollectie’. Adolfs: ‘Een specialistische bibliotheek, welke met kennis van zaken is opgebouwd vanuit het kunstonderwijs, die goed functioneert en ook goed aangeschreven staat bij internationale studenten en docenten, mag niet generiek aangestuurd worden.’

Mediatheekverantwoordelijke Marie-José Lampe herkent zich niet in deze kritiek: ‘In de mediatheken werken we met vakspecialisten en medewerkers die samen zelfsturende teams vormen die dagelijks in contact staan met docenten en studenten.’ Dat geldt ook voor de WdKA. Lampe: ‘Een team bestaat uit een aantal capabele vakkrachten die elkaar indien nodig kunnen vervangen. We hebben en houden oog voor de specifieke collectie en voor de behoeften van de studenten en medewerkers. En we zullen er in ieder geval voor zorg dragen dat onze vakkundige dienstverlening optimaal blijft.’

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Oud-medewerkers in actie tegen overplaatsen bibliothecaresse

  1. Een typisch voorbeeld van de heersende management cultuur binnen de hogeschool. Medewerkers zijn “puppets” waar door managers mee op en neer geschoven wordt. Vakkennis, betrokkenheid en persoonlijkheid zijn irrelevant, het gaat immers om uitwisselbaar, flexibiliteit en kosten-efficientie. Dan mag Ron Bormans zich leuk een maand terug trekken voor bezinning, maar ondertussen blijft de middenlaag van managers processen aansturen alsof de hogeschool een fabriek is.

  2. LK kom op zeg, een beetje volwassenheid zou op zijn plaats zijn. “Puppets, persoonlijkheid is irrelevant, hogeschool een fabriek”?

  3. Een overplaatsing is zelden tot nooit leuk, maar om nu meteen de de Hogeschool onderuit te halen is wel erg kort door de bocht. Toch snap ik de frustratie van LK ten dele.

    De Hogeschool Rotterdam is een grote organisatie en soms worden en beslissingen gemaakt waar ik persoonlijk niet blij mee ben. Toch denk ik dat de handtekeningenactie bewijst dat medewerkers wel degelijk betrokken zijn, zich inzetten voor elkaar en voor kwaliteit van onderwijs.

    Toen ik hier als eerstejaarsstudent binnen kwam, zag ik door de bomen het bos niet meer en zijn er momenten geweest dat ik in paniek naar mijn SLC’er ben gerend. Toch heb ik geleerd dat ik als student / parttimer gewoon contact kan opnemen met het management wanneer dit nodig is. Als er zaken zijn die je frustreren, ga alsjeblieft de dialoog aan. Want uiteindelijk willen we allemaal het zelfde: een hogeschool waar we trots op kunnen zijn.

  4. Een goed voorbeeld wat centralisatie kan veroorzaken.

  5. @Wil Adolfs Dat klopt. In het artikel citeer ik de petitie. Ik heb u per mail een paar vragen gesteld, en/maar u verwees naar de petitie.

  6. @ Jos van Nierop. Correct. Ik hoop dat docenten en studenten (oud en huidige) de moeite nemen, de gehele tekst van de petitie, door een aantal oud docenten geschreven , te lezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top