Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studente Inholland boos vanwege ‘racistische mail’

Gepubliceerd: 9 June 2016 • Leestijd: 0 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een studente van Inholland Haarlem beschuldigt haar hogeschool van racisme. Toen ze vroeg of ze haar opleiding in Amsterdam kon voortzetten, werd ze gewaarschuwd voor het grote aantal allochtone studenten op deze locatie.

De studente maatschappelijk werk en dienstverlening kreeg deze waarschuwing van een docent van haar opleiding: ‘Hou er wel rekening mee dat de studentpopulatie anders is dan in Haarlem (in Amsterdam is een groot deel van de studenten van allochtone afkomst).’

Inclusief Nederlanderschap

De studente besloot een gedeelte van de e-mail te publiceren op sociale media. ‘Hoe frustrerend vind ik het dat docenten als deze onze toekomstige maatschappelijke werkers en pedagogische hulpverleners opleiden?’ schrijft ze op Facebook. ‘Beseffen zij wel dat het Nederlanderschap inclusief is en dat wij allen de samenleving vormen?’

Inholland is niet blij met het mailtje van de docent. ‘De directeur heeft een stevig gesprek gevoerd met de betreffende collega, die zich vanmorgen zelf kwam melden. Hij heeft nooit de intentie gehad te discrimineren, heeft veel spijt betuigd en excuses aangeboden’, zegt Inholland in een verklaring.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Studente Inholland boos vanwege ‘racistische mail’

  1. He is just stating a fact.

    Waarom is dat discriminatie?

  2. Als wij studenten naar Howard University in Washington sturen, zeggen we daar ook bij dat deze school vooral zwarte studenten heeft. Dat is een feit. De meeste studenten verwachten dit niet, dus dan is het toch gewoon handig om te weten? We vertellen ook dat je op de campus kan wonen en er een metrostation in de buurt is. Dit alles hoort gewoon bij de betreffende school en zegt verder niets over het onderwijs daar. Ik zie de ontvanger van deze mail eerder als racisitisch, omdat zij direct denkt dat ze gewaarschuwd wordt en er blijkbaar conclusies aan verbindt.

  3. @Mulch: Welkom in deze wereld 🙂 Alles wat een kleurtje betreft is tegenwoordig discriminerend. Vroegah, zeiden we nog wel eens: ‘Ik ben zo bruin als een neger'(na lang in de zon te hebben gelegen). Impliceren we daar wat mee? nope. Je kan ook zo bruin als poep zeggen. Mja, dat klinkt zo raar. Is tegenwoordig(wellicht niet hier maar in ieder geval wel in de USA) discriminerend. Of de wel bekende negerzoenen. Alhoewel ze zo niet meer heten. Blijkbaar zoenen negers minder lekker dan dat die dingen zijn 🙂 Alles moet politiek correct zijn. Je kunt dus beter zeggen: daar wonen Nederlanders. En mocht ze dan berooft worden of iets anders naars beleven dan mag de betreffende docent zeggen, dat is de cultuur daar. (Overigens impliceer ik hierbij niet dat dit door de gekleurde medelanders dient te gebeuren 😛 voordat ik iemand op zijn teentjes trap haha)

  4. Het ‘feit’ dat de studentenpopulatie overwegend allochtoon of zwart is, heeft geen enkele invloed op iemands studie. Het waarschuwen voor dat ‘feit’ is gewoon discriminatie. Het is helemaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld het melden dat de klassen op de locatie Amsterdam groter zijn dan in Haarlem. Iets wat eventueel wel invloed heeft op je studie.

  5. Hoe zit het met een mededeling dat er bijvoorbeeld overwegend mannen of vrouwen in een klas zitten? Ook discriminatie of handig om rekening mee te houden?

  6. @Darice, dat heeft wel degelijk invloed. Het studentenleven in een stad/locatie is misschien wel net zo belangrijk als de studie zelf. En of je het nou leuk vindt of niet, allochtonen hebben (overwegend) een andere cultuur dan autochtonen. Deze cultuur reikt trouwens verder dan alleen het studentenleven maar komt ook tot in de klaslokalen. Het is daarom ook helemaal niet gek dat dit wordt aangekaart door de medewerkers van InHolland.

    Ik applaudisseer voor deze poging om de politiek correcte fatsoensnorm te doorbreken en te streven naar een maatschappij waarin verschillen worden geaccepteerd in plaats van te worden genegeerd! Door je ogen te sluiten zal je niets oplossen.

  7. Ik citeer: ‘Hou er wel rekening mee dat de studentenpopulatie anders is dan in Haarlem (in Amsterdam is een groot deel van de studenten van allochtone afkomst).’ Leg me uit, op welke wijze wordt er in deze mededeling gediscrimineerd? Het is puur een mededeling, de docent schrijft niet: ‘de sfeer is daar slecht’ of ‘je spullen zijn daar niet veilig’. Dan zou er gediscrimineerd worden. De docent verbindt geen enkele conclusie aan deze mededeling. Het is puur bedoeld om de studente te informeren, omdat het wellicht voor haar een rol zou kunnen spelen in haar keuze (wat haar goed recht is, verschillen zijn er en die kunnen botsen, zoals Karel Anker ook aangeeft).

  8. Ik ben opgegroeid op Aruba. Vanaf mijn kleuterschool tot en met 5e klas basisschool heb ik op een overwegend blanke school gezeten. Vanaf de 6e klas basisschool tot en met einde mavo heb ik op school gezeten met overwegend donkergekleurde leerlingen. Ik was als blanke in de minderheid.
    Tijdens mijn havo- en vwo-jaren heb ik op een gemengde school gezeten en op het HBO (in NL) was ik het enige meisje in een klas met allemaal blanke jongens.

    Was het verschillend? Ja. Maar het heeft nooit wat uitgemaakt wat betreft mijn studie, ik heb er juist geleerd met verschillende mensen en situaties om te gaan. Mensen gaan allemaal naar school met 1 doel: leren. Daar heb je je cultuur niet voor nodig.

  9. Dat is dus jouw ervaring, de ervaring van één persoon. Leuk dat je dit als ondersteuning voor jouw mening probeert te gebruiken, maar het is enorm irrelevant. Karel Anker slaat de spijker op de kop.

  10. De verzender van de mail wilde volgens mij iets impliceren.
    Als hij alleen zei “Hou er wel rekening mee dat de studentenpopulatie anders is dan in Haarlem” was het oké. Door duidelijker te zijn, en specifiek aan te geven waarmee er rekening gehouden moet worden, dat in Amsterdam een groot deel van de studenten van allochtone afkomst is, heeft hij impliciet ook iets wat bij gezegd.
    Het kan zijn dat hij vindt dat allochtonen minder prettig zijn om mee te werken, ze anders zijn van cultuur, etc.
    Het is geen discriminatie, maar een vooroordeel.
    Dat discriminatie ontstaat door alle vooroordelen is een ander verhaal.

  11. Ik vraag me af wat het gedachte hierachter zou zijn. Was het meer van: Niet hier komen, zijn alleen maar buitenlanders, of pas op niveau hier is laag door buitenlanders?

    Anyway, het boeit niemand wie je klasgenoten zijn, al aanbidden ze satan. Who cares? Je gaat voor een diploma naar school, niet om vriendjes te maken. Laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen spreken hun oud-klasgenoten nog als ze afgestudeerd zijn?

  12. ” En of je het nou leuk vindt of niet, allochtonen hebben (overwegend) een andere cultuur dan autochtonen. Deze cultuur reikt trouwens verder dan alleen het studentenleven maar komt ook tot in de klaslokalen.”

    Hoe ben je op deze conclusie gekomen als ik vragen mag? Wat voor ‘andere’ cultuur wordt er tot in de klaslokalen meegenomen?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top