Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opiniepeiling! Wat stemmen studenten van de Hogeschool Rotterdam?

Gepubliceerd: 10 February 2017 • Leestijd: 4 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat Maurice de Hond kan, kan Profielen ook. Daarom presenteren wij met enige trots: de Profielen Opiniepeiling. Gaan studenten de komende Tweede Kamerverkiezingen stemmen en op wie dan? We zochten het uit.

15 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen, ga jij stemmen? Die vraag leverde een boel verschrikte blikken op begin januari. De eerste week na de kerstvakantie was de week waarin de politieke partijen hun verkiezingscampagnes lanceerden, maar die informatie had de meeste studenten nog niet bereikt. ‘Stemmen? We hebben toch voor de vakantie al gestemd?’ Ja, op de medezeggenschap binnen de Hogeschool Rotterdam. Dit zijn de landelijke verkiezingen. ‘O, dan moet ik nog even de stemwijzer invullen.’

Na een middag discussiëren over het belang van de democratie, of stemmen nou een burgerrecht of -plicht is en of Sylvana Simons nou wel of niet bij DENK zit, kwamen we met 350 ingevulde vragenlijsten terug op de redactie. Bijna twee derde van de studenten wil de komende verkiezingen gaan stemmen, maar op wie is nog een beetje de vraag.

64% gaat stemmen, 12% gaat niet stemmen en 24% weet het nog niet

De helft zweeft nog, maar als studenten het al weten, geven ze aan te stemmen op DENK, PVV en D66. De redenen om op de eerste twee partijen te stemmen zijn duidelijk: ‘Deze partij vertegenwoordigt mijn denkbeelden het best’ en ‘deze partij behartigt mijn belangen het best’ werden het meeste aangekruist door deze stemmers. Tien procent van de stemmers gaf aan strategisch te stemmen omdat men het bijvoorbeeld tijd vond voor een omslag in de Tweede Kamer: ‘Het is tijd voor een reformatie in de Nederlandse politiek, het cliché hoeven we niet meer’. Er werd op DENK gestemd ‘als tegenwicht tegen de PVV’ en een aantal PVV-stemmers gaf aan ‘minder invloed van Brussel’ te willen.

 

Top 5 partijen: 1. Denk, 2. PVV, 3. D55, 4. Groenlinks, 5. VVD 

Waarom kies je voor deze partij?

33% Deze partij vertegenwoordigt mijn denkbeelden het best

24% Deze partij vertegenwoordigt mijn belangen het best

14% Deze partij heeft de beste plannen voor de komende jaren

8% De lijsttrekker spreekt me het meest aan

8% Mijn sociale omgeving stemt op deze partij

4% Anders

0% Er staat iemand op de lijst die ik ken

Lovers and Haters

Ook vroegen we studenten welke partij ze het meest (on)sympathiek vonden. In een matrix waarin alle partijen stonden, bleek dat studenten vooral over oude bekenden een duidelijke mening hadden. Nieuwe partijen zoals VNL (VoorNederland met als voorman Jan Roos), Artikel 1 van Sylvana Simons, GeenPeil met lijsttrekker Jan Dijkgraaf en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet kregen allemaal een vinkje in het vakje ‘neutraal’. Of een ‘wie?’ in de kantlijn. Dit jaar zijn er 81 partijnamen aangemeld voor de verkiezingen. Zo veel waren het er nog nooit. Op 31 januari hadden 31 partijen kandidatenlijsten aangeleverd. Maar 28 daarvan mogen uiteindelijk meedoen aan de verkiezingen. De rest kon niet voldoen aan de voorwaarden van de Kiesraad.

 

Hoe sympathiek vind je deze partijen?

 

Over de partijen die de studenten wel kenden, hadden ze duidelijk wel een mening. De PVV is de minst sympathieke partij in de ogen van de studenten, 62 procent van de studenten die de enquête invulde, gaf aan deze partij heel onsympathiek te vinden. Artikel 1, DENK en de SGP hebben ook meer haters dan lovers.

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 zijn het meest geliefd, maar krijgen niet de meeste stemmen. Het zou natuurlijk kunnen dat de zwevende kiezers uiteindelijk een van deze partijen kiezen.

Wie moet de nieuwe premier van Nederland worden? 1. Rutte, 2. Iemand anders, 3. Pechtold

 

De baas van Nederland

We waren ook benieuwd wie volgens de studenten de komende kabinetsperiode minister-president zou moeten worden. Heeft VVD-voorman Mark Rutte het land de afgelopen tijd zo goed geleid dat hij nog even mag blijven of is het tijd voor een nieuwe kapitein op het schip?
Als HR-studenten een nieuwe premier mogen kiezen, kiezen ze weer voor Rutte. De man kan zich op z’n liberale borst kloppen terwijl hij zich achter z’n oren krabt. Hij is populair, maar slechts achttien procent van de HR-studenten vindt de VVD een ‘heel sympathieke’ partij en maar vijf procent wil zijn stem aan de partij geven. Hoe men denkt dat Rutte premier kan worden zonder dat zijn partij meeregeert, is onduidelijk.

Heb je vertrouwen in de Nederlandse politiek? Ja 20% Neutraal 46% Nee 34%

 

Er is duidelijk onvrede over de huidige politiek. Slechts twintig procent van de ondervraagden heeft ronduit vertrouwen in de Nederlandse politiek, een derde heeft geen vertrouwen in de politiek. En juist die mensen hebben waarschijnlijk ‘anders’ aangevinkt op de vraag ‘Wie moet volgens jou premier van Nederland worden?’. Want die optie is op een na het populairst. Er was een optie om zelf in te vullen wie premier moest worden en dat leverde nogal opmerkelijke opties op. Er werd een aantal keer ‘mijn vader’ ingevuld. Omdat de vragenlijst anoniem is, kunnen we niet checken of deze mannen ook maar enigszins geschikt zijn voor de functie. Daarnaast werden Erdoğan, Trump en rapper Donnie genoemd. Ook schreef er iemand met dikke letters op het formulier: ‘Ik heb wel vertrouwen in de Nederlandse politiek, maar niet in de Nederlandse democratie.’ Dat is een uitspraak waar wij nog zeker tot aan de verkiezingen over kunnen filosoferen.

De jongerenstem in cijfers

Over jongeren wordt vaak gezegd dat ze geen interesse hebben in politiek. En dat is ook wat de Profielen-redacteuren veel hoorden toen zij de locaties langsgingen met de enquête over de komende verkiezingen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, op 12 september 2012, stemde 30 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar niet. Onder 35- tot 45-jarigen was dat 25 procent. Check: jongeren blijven vaker dan andere volwassenen thuis tijdens verkiezingen.

Ze zijn ook minder geïnteresseerd in politiek. 35 procent van de jongeren geeft aan ‘tamelijk’ of ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn in politiek, wat niet eens zo weinig lijkt, maar wel duidelijk minder is dan de politieke interesse van dertigers en veertigers. Onder deze groep zegt bijna de helft geïnteresseerd te zijn in politiek.

De lagere score voor jongeren komt voor een deel door de vrouwen. Van hen is 30 procent geïnteresseerd, tegenover 41 procent van de jonge mannen. Zijn ze politiek actief, dan doen jonge vrouwen vaker mee aan handtekeningenacties, terwijl de mannen eerder over politieke onderwerpen discussiëren.

Jongeren vormen niet voor niks een gewilde doelgroep voor politieke partijen, want de jonkies zijn met veel en staan aan het begin van hun loopbaan als stemmer. Begin 2016 telde Nederland 1,5 miljoen jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Naar schatting mogen zo’n 850.000 van deze jongeren straks voor het eerst stemmen.

En dus wringen de politieke partijen zich in allerlei bochten om de jongerenstem te winnen. Mark Rutte is aan het vloggen geslagen en Jesse Klaver van GroenLinks gamet tegen een Wilders-personage.

Maar of het deze lijsttrekkers gaat helpen? Volgens opiniepeiler I&O Research is 27 procent van de kiezers onder de 25 jaar van plan om op de PVV te stemmen en zal Wilders naar verwachting de grote winnaar van de jongerenstem zijn. Things change: In 2012 kreeg de partij van Wilders nog maar 8 procent en was de VVD met 18 procent de grootste partij onder jongeren. Bronnen: CBS (cijfers), I&O Research (peiling)

Tekst: Tosca Sel
Dataverwerking: Darice de Cuba
Infographics: Pascal Tieman

Over de opiniepeiling
Op dinsdag 10 januari gingen vijf Profielen-redacteuren met geprinte vragenlijsten en te weinig pennen naar verschillende locaties van de Hogeschool Rotterdam om studenten te vragen mee te doen aan een opiniepeiling over de Tweede Kamerverkiezingen. Ze kwamen terug met 344 ingevulde vragenlijsten, omgerekend heeft dus 1 procent van de HR-studenten aan het onderzoek meegedaan. Hoe representatief de uitslagen zijn, is open voor discussie, maar we gaan ervan uit dat het een mooie momentopname is.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Opiniepeiling! Wat stemmen studenten van de Hogeschool Rotterdam?

  1. De CU en SGP onsympathiek? Het is nu wel duidelijk dat de HRO erg veel Christen-haters heeft… Als er 2 partijen sympathiek zijn, zijn het wel die 2. De VVD daarentegen liegt de hele boel bij elkaar (Teeven, vd Steur, Opstelten), Lekker sympathiek…

  2. @1. Dus ‘een christelijke partij onsympathiek vinden’ = ‘christenhatend’?

    Wat is dat voor dwaze logica?

  3. In hoeverre is het betrouwbaar? Nou, niet! Uiteraard is het maar een peiling, alleen welke locaties hebben ze bezocht? En geen rekening gehouden met stagiairs die,in januari sws, niet op de HR zitten. Een te klein percentage om überhaupt een artikel zo’n kop te publiceren. Beetje nepnieuws gevalletje?

  4. Ik geloof eerlijk gezegd niet veel van dit onderzoek. Partij DENK staat hoog aangeschreven waar je eerder een D66 / CDA zou verwachten. Aangezien deze toch bekend staan om het behartigen van de belangen van studenten. Mocht dit onderzoek wel betrouwbaar zijn vraag ik me af hoe de sfeer binnen de hogeschool is. Gezien een groot aandeel in stemmen voor zowel PVV als DENK, die beide toch twee zeer verschillende belangen behartigen.

  5. Bij het bepalen van je stem kun je beter kijken naar wat een partij de afgelopen vier jaar heeft gedaan, dan wat er nu allemaal wordt beloofd. Een voorbeeld. VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks hebben de komst van het leenstelsel mogelijk gemaakt. Iets wat niet teniet wordt gedaan door mooie woorden en meer geld naar onderwijs als punt uit een verkiezingsprogramma.
    Als op basis van resultaten uit het verleden wordt gekozen, is dat verstandiger dan op onbewezen resultaten in de toekomst. Niemand heeft die toegezegde E 1000 gekregen na de vorige verkiezingen, er is wel (veel) geld naar Griekenland gegaan terwijl er geen cent meer zou worden betaald, twee partijen die elkaar tot op de bodem afkraakten gingen binnen de kortste keren samen in een kabinet (waarom strategisch gekozen???)…..Bepalen op je wie je gaat stemmen is met de terugblik opeens een stuk overzichtelijker dan het analyseren van de marketing prietpraat en de invloeden van spindoktoren die gaan over verleiden en niet over echte bedoelingen.

  6. tja, … maar wat ga je stemmen nadat je werd geïnformeerd over de volgende simpelste feitjes ?

    – wist U dat minstens 18 vd 36 Senatoren die vóór die leenstelsel wet stemden TERZELFDERTIJD OOK een baan hadden in het Hoger Onderwijs ? cq het geld dat zij als Senatoren uit de portemonnee van hun bloedeigen studenten toverden middels de aanname van die wet kwam weer naar boven in hun allereigenste Professorale vestzakjes. Toch handig in tijden van crisis.

    http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407/

    – en waarom wist U dat niet ?

    http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407/

    cq waarom zwijgt onze hele (parlementaire) journalistiek ? Dwars door alle politieke stromingen heen ?

    – waarom zwegen de besturen van de ISO, LSVb, LKvV , LAKS ?

    slechts enkele voorbeeldjes:

    https://twitter.com/whatsinthebox0/status/585042032797863937

    https://twitter.com/whatsinthebox0/status/585042032797863937

    https://twitter.com/whatsinthebox0/status/639076681228136448

    Deel Projectje : What was NOT in your INTRO Goody Bags ?

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLtvA0Y21gQGuqPkQbUqWTQh-KaFdoMg4C

    en interventie tijdens VVD/LSVb onderwijscafe

    https://www.youtube.com/watch?v=wPOdOkouPB8

    – kortom: waarom wordt U* de mogenlijkheid onthouden om deze feiten mee te laten wegen
    in Uw keuze voor Uw favorite politieke partij ?

    – intussen ook benieuwd of deze kwestie nu eindelijk eens in een open debat middels een open microfoon kan worden geagendeerd ? Komt allen ! En stel Uw vragen ! Aanstaande maandag in de Aula TU Delft !

    http://www.iso.nl/verkiezingsdebat/

    volg en doe mee mbv #destudentkiest

    Met excuses dat ik als figurant uit de politieke mockdocuserie “De Fractie” U even
    met enkele simpel te factchecken feiten confronteer.

    voor eventuele vragen kunt U me ook via twitter benaderen:

    https://twitter.com/whatsinthebox0

    PS niet alleen U als ‘oudgedienden’ maar ook o.a. die plus/minus 800.000 nieuwe studenten
    die dit jaar voor het eerst zullen gaan stemmen.

    PPS ibent U ook benieuwd naar de volgende opiniepeiling ?

  7. Leuk dat ik op een onderwijsinstelling zit waar de studenten stemmen op 2 van de grootste polariserende partijen van het land. Maar het is wel een aardige indicatie van hoe het volk denkt tegenwoordig. Vingertje wijzen en zeggen ‘zij zijn de oorzaak van al onze ze problemen’ is de oplossing van al je problemen. Op 15 maart zal onze democratie bijna net zo hard falen als die van de VS.

  8. @1

    De ChristenUnie en de SGP zijn erg onsympathiek, want ze willen aan euthanasie tornen. Het kan toch niet zijn dat een paar mensen dit bepalen voor mensen die ondraaglijk lijden. Euthanasie afpikken is erg psychopathisch, want het lijden wordt zo veel langer voor patienten.
    Er is trouwens geen enkel bewijs dat er een god bestaat. Alleen wat oude paperassen beweren dit.

  9. […] onderzoek is al bekritiseerd op zijn betrouwbaarheid. Vervolgens komen ze nog op de proppen met een onderzoekje van Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, waaruit Kuzu concludeert dat DENK de meest populaire […]

  10. deze peiling is zeker afgenomen op de willem de kooning academie

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top