Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ben ik wel slim genoeg voor het hbo?

Ja, ik weet dat ik het op papier moet kunnen. Ik heb mbo-4 en ben dus toegelaten op de hogeschool. Maar ik zweet soms wel peentjes. Ik zit in een klas met gasten van havo en vwo en zelfs iemand die al een jaar universiteit heeft gedaan. Ik twijfel nu aan mezelf en daar baal ik van. Wat kan ik daaraan doen?

Groet,
Twijfelaar

Beste Twijfelaar,

Misschien denk je dat je de enige bent met deze onzekerheid, maar niets is minder waar. Uit het onderzoek naar studentenwelzijn op de Hogeschool Rotterdam vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat ‘Kunnen voldoen aan verwachtingen’ op nummer 1 staat bij de zorgen die studenten hebben.

Onze blogger Michelle deelde onlangs ook haar twijfels over de hbo-opleiding die ze – als eerste in haar familie – doet. ‘Waar ben ik aan begonnen?’ schrijft ze. ‘Dingen waar ik nog nooit van heb gehoord en waar ik alleen maar slimme mensen over hoor praten! Terwijl ik af en toe nog steeds niet weet of een woord nou met -d of -dt eindigt en op mijn 25ste nog steeds ’t kofschip gebruik.’

‘Ik begrijp wel wat je bedoelt’, reageert een lezer die de onzekerheid ook herkent. ‘Zelf heb ik ook altijd gedacht dat ik te dom was voor het hbo maar dat bleek uiteindelijk best mee te vallen.
Ik ben blij om iemand anders situatie en perspectief beschreven te zien in een blog! Ik dacht werkelijk dat ik de enige was …’

We deelden je vraag ook op Instagram, en een van onze volgers tipt om je bewust te zijn van de dingen waar jij juist goed in bent: ‘Je praktische beroepsvaardigheden steken uit boven die van havisten. Leer van elkaar!’, adviseert ze.

‘Ik zou zeggen geef aan bij je slc’er waar je je zorgen om maakt’, zegt een ander. ‘Waarschijnlijk heeft die meer studenten gehad die door zijn gestroomd en kan ze je geruststellen. En er zijn ook altijd peercoaches (ouderejaars die goed zijn in een vak) die je kunnen helpen als je ergens moeite mee hebt. En ‘overthink’ niet teveel; duizenden studenten zijn je voorgegaan, misschien moet je wel twee keer zo hard studeren als die havomensen maar je weet waarvoor je het doet. Iedereen bewandelt een ander pad en dat is helemaal oké!’

Lieve Twijfelaar, we hopen dat het je helpt om te weten dat je niet alleen bent in je onzekerheid. En je bent niet alleen als mbo-instromer. Veel studenten van het mbo gingen je voor en stonden een paar jaar later te shinen met een diploma in handen.

Heb je meer behoefte aan hulp en advies, kijk dan eens bij de afdeling Studentenwelzijn. Die hebben de eerder genoemde peercoaches, maar ook allerlei handige workshops, van slimmer studeren tot omgaan met examenstress.

Laat je vooral niet ontmoedigen!

Tekst: Redactie Profielen
Illustratie: Marit Breuker

Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.

Gepubliceerd: 25 September 2024 • Ik vraag dit voor een vriend

Ik vraag het voor een vriend

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top