Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Allochtone pabo-student valt steeds vaker uit

Gepubliceerd: 29 October 2007 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pabo’s moeten hun niet-westerse allochtone studenten beter begeleiden. Die voelen zich steeds minder thuis aan de overwegend witte lerarenopleidingen. Ruim de helft houdt het na een jaar voor gezien.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Erasmus Universiteit Rotterdam uitvoerde in opdracht SBO, een organisatie die de onderwijsarbeidsmarkt in de gaten houdt. De verschillen in uitvalpercentages zijn groot: van de autochtone pabo-studenten die in 2005 aan hun opleiding begonnen, stopte 28,4 procent binnen het jaar. Onder allochtonen was dat aandeel bijna dubbel zo hoog: 52,4 procent.

Daarmee ligt de uitval van niet-westerse allochtonen aan de pabo fors boven het landelijke hbo-gemiddelde van veertig procent. Van de autochtone hbo-studenten van de lichting 2005 staakte dertig procent de opleiding binnen het jaar.

Tussen 2000 en 2004 schommelde de uitval van de allochtone pabo-studenten rond de veertig procent. Van de eerstejaars die in 2004 begonnen, gaf 45 procent de pijp aan Maarten, een jaar later kwam daar dus nog eens zeven procent bij. Het aandeel allochtone eerstejaars aan pabo is met zeven procent relatief klein. Het landelijke gemiddelde is ruim dertien procent.

De invoering van de landelijke rekentoets is nog niet in de uitvalcijfers meegenomen.

Het onderzoek toont volgens SBO aan dat allochtone studenten hun studiekeuze minder goed voorbereiden. Velen geven aan dat ze zich vaak niet thuis voelen bij de pabo. Driekwart zegt bovendien ongelijk te zijn behandeld ten opzichte van autochtone studenten. Ze zijn niet tevreden over de begeleiding en hebben meer moeite met het vinden van een stageplek.

De onderzoekers bevelen aan dat de studiekeuze van niet-westerse allochtonen beter wordt begeleid en dat de pabo’s een duidelijker ‘diversiteitsbeleid’ voeren.

HOP, Thijs den Otter

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top