Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Didactiek belangrijker dan academische kennis’

Gepubliceerd: 14 November 2007 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Niet de docenten met de meeste academische kennis moeten straks een hoger salaris krijgen, maar docenten die pedagogisch en didactisch het sterkst zijn. Want alleen zij kunnen de soms rauwe problematiek in het onderwijs de baas.

De collegevoorzitters van vier grote hogescholen in de Randstad, waaronder de Hogeschool Rotterdam, schrijven dat vandaag in een ingezonden brief aan de Volkskrant. Ze reageren op het advies van de commissie-Rinnooy Kan over de versterking van de positie van leraren.

De vier staan achter de plannen van de commissie om de salarissen van leraren die zich laten bijscholen te verhogen, maar denken dat academische kennis alleen niet zaligmakend is. Zeker in de grote steden zijn docenten volgens hen beter af met de praktijkgerichte masteropleidingen in het hbo. Het praktische instrumentarium dat ze nodig hebben om de ‘rauwe problematiek van het basis- en beroepsonderwijs’ het hoofd te bieden, zouden zij niet of onvoldoende krijgen aangereikt bij wetenschappelijke masteropleidingen of bij het schrijven van een proefschrift.

De vijf miljoen euro die minister Plasterk in zijn begroting uittrekt voor de bestrijding van de uitval onder allochtone studenten aan universiteiten en hogescholen staat volgens de ondertekenaars in geen verhouding tot het miljard van Rinnooy Kan voor salarisverhogingen. Als dat geld niet bij de allerbeste docenten terechtkomt en het bovendien wordt gefinancierd met bezuinigingen in het hoger onderwijs, schiet minister Plasterk zijn doel voorbij.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top