Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dijkstal pleit voor salarisplafond

Gepubliceerd: 5 September 2007 • Leestijd: 0 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bestuurders van hogescholen en universiteiten mogen niet meer verdienen dan de minister president. Dat vindt de commissie Dijkstal, die vandaag advies uitbrengt over topinkomens in de semi-publieke sector.

De commissie van de voormalige VVD-lijsttrekker scheert de semi-publieke instellingen niet over één kam. Bestuurders van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse bank zouden bijvoorbeeld een rianter salaris mogen verdienen dan Balkenende. Hetzelfde geldt voor bestuurders van ziekenhuizen en woningcorporaties.

Maar het hoger onderwijs zit kennelijk niet dicht genoeg tegen de commerciële markt aan om topsalarissen te kunnen verantwoorden. Ministers verdienen 171 duizend euro, inclusief pensioen en toeslagen, en Dijkstal ziet geen reden waarom onderwijsbestuurders daar overheen zouden moeten gaan.

De salarissen van de huidige onderwijsbestuurders kunnen niet worden teruggeschroefd. Als het kabinet het advies overneemt, zal het salarismaximum gaan gelden voor nieuwe collegeleden. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar daarvoor moeten de instellingen toestemming vragen aan de minister van onderwijs.

Die toestemming zullen ze van minister Plasterk waarschijnlijk niet krijgen. Hij laat er geen misverstand over bestaan dat hij de salarissen van hogeschool- en universiteitsbestuurders exorbitant vindt. Zo haalde hij fel uit naar Jo Ritzen van de Universiteit Maastricht, die een enorme pensioenbijdrage kreeg. Ook de forse salarisverhoging van de Groningse collegeleden vindt hij beschamend.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top