Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ethiekdocent onder vuur

Gepubliceerd: 12 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Alexander von Schmid, ethiekdocent bij het instituut voor communicatie, media en informatietechnologie (CMI) van de HR, is zelf onderwerp van een ethische kwestie.

NRC Handelsblad schrijft dat Von Schmid in zijn wekelijkse ethische rubriek in dagblad De Pers kwesties kopieert uit The New York Times. ‘Van de acht vragen die Von Schmid tot nu toe behandelde, zijn er zeven vrijwel letterlijk overgenomen’,  stelt NRC Handelsblad.

Waar de bewuste New York Times-redacteur spreekt over plagiaat, denken De Pers en Von Schmid daar anders over. ‘Ik behandel algemene gewetensvragen. Daarbij is geen bronvermelding vereist. Ik wek niet de suggestie dat de gewetensvragen door de lezers zijn ingestuurd’, luidt de reactie van Von Schmid in het NRC.

Tegenover Profielen verklaart de ethiekdocent dat de uitwerkingen van de kwesties van hemzelf zijn. Daarnaast was het oorspronkelijke plan van Von Schmid dat er, voordat zijn rubriek in het blad zou komen, een vooraankondiging zou komen. Daarin zou staan dat hij in de aanloopfase van de rubriek gebruik zou maken van bestaande kwesties. Dit plan is, stelt hij, per brief aan verschillende krantenredacties gestuurd.

Von Schmid: ‘Ik had er alerter op moeten zijn dat dàt er in had moeten komen, dat verwijt ik mezelf.’ Saillant vindt de docent het dat ook het NRC wist van zijn rubriek èn van zijn idee om in het begin kwesties van elders te gebruiken. ‘Ze hadden het kunnen weten want ik heb die rubriek eerder aan het NRC aangeboden.’

In De Pers van zaterdag 13 oktober komen Von Schmid en zijn hoofdredacteur op bladzijde 13  terug op de kwestie. Laatstgenoemde stelt dat de columnist in het vervolg geen vragen meer mag en zal overnemen van anderen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top