Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-cao is rond

Gepubliceerd: 10 October 2007 • Leestijd: 0 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De vakbonden leggen het vorige week aangepaste cao-akkoord niet opnieuw voor aan hun achterban. De concessies aan de HBO-raad bleven binnen de speelruimte die de onderhandelaars hadden.

Vakbonden en HBO-raad moesten opnieuw met elkaar om de tafel toen een meerderheid van de hogescholen aangaf dat hun onderhandelaars te ver waren gegaan. Het zogenoemde ‘flexuren-plan’ werd daarop in de koelkast gezet, net als de dure ontslagregeling voor boventallig personeel. In ruil daarvoor stijgen de lonen de komende drie jaar niet met 5,6 maar met 5,7 procent. De afgesproken dertiende maand als eindejaarsuitkering blijft intact.

De hogescholen accepteerden het ‘nieuwe’ cao-akkoord afgelopen vrijdag tijdens de algemene vergadering, maar toen moesten de vakbonden nog volgen. De AOb stemde als eerste in en vandaag volgde Abvakabo-FNV. Onderhandelaar Marieke van den Berg concludeerde na overleg met haar kaderleden dat het nu gesloten akkoord het maximaal haalbare is. “Je kunt niet eindeloos blijven touwtrekken.” Ook de kleinere vakbonden zijn akkoord.

Het geschrapte flexuren-plan komt wat de bonden betreft terug in een volgend akkoord. De vervallen regeling hield in dat ervaren medewerkers 150 uren konden inzetten voor bijscholing, maar ook als extra vakantie. Een meerderheid van de hogescholen vond dit te duur.

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top