Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoge uitval pabo-studenten

Gepubliceerd: 3 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De uitval onder eerstejaars pabo-studenten is flink toegenomen: van 31 naar 39 procent. Twaalf procent strandde op de landelijke reken- en taaltoets, laat de HBO-raad weten.

Van alle eerstejaars pabo-studenten haalde vorig studiejaar 24 procent de rekentoets niet. Ze bleven onder het niveau van de beste leerlingen uit groep acht van de basisschool. Vooral studenten uit het mbo hebben moeite met rekenen: van hen zakte 39 procent.

Ongeveer de helft van de matige rekenaars deed beide herkansingen om de toets te halen, maar bleef falen. Die groep moest de opleiding daarom verlaten.

Ook veel andere uitvallers haalden een onvoldoende voor de rekentoets, maar zij benutten de herkansingen niet: dat gold voor achttien procent van de eerstejaars. Zij kunnen dus ook om andere redenen zijn afgehaakt.

Bij 3,6 procent van de afhakers was taal en rekenen in orde, maar zij haalden onvoldoendes voor andere vakken. Vijf procent ten slotte mocht door naar het tweede jaar, maar besloot iets anders te gaan doen.

Voor de CITO-taaltoets, gebaseerd op het niveau van havo-4, slaagde slechts de helft van de havisten en maar eenderde van de mbo’ers. Maar voor die toets gelden – anders dan voor de rekentoets – nog geen landelijke normen.

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad is ondanks het dreigende onderwijzerstekort niet bereid concessies te doen aan de kwaliteit. “Er zijn dringend maatregelen nodig om de cruciale basisvaardigheden van scholieren op een hoger niveau te brengen”, vindt hij.

Omdat de hogescholen vermoeden dat de kennistekorten niet alleen voorkomen bij pabo-studenten, zijn ze deze week een onderzoek begonnen naar de taal- en rekenvaardigheden van vijfduizend eerstejaars van zes verschillende studies. De uitslag wordt voor de jaarwisseling verwacht.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top