Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inspectie: geen spookvakken, wel cadeaupunten

Gepubliceerd: 23 August 2007 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Spookvakken komen niet structureel voor in het hoger onderwijs. Wel geven opleidingen soms studiepunten cadeau. Nader Inspectie-onderzoek volgt dit najaar.

Dat schrijft minister Plasterk van OCW op basis van onderzoek van de Onderwijsinspectie. De kwaliteitswaakhond van het departement ging na vragen van SP-kamerlid Jasper van Dijk op zoek naar spookvakken. Daarvoor zijn studiepunten gegeven zonder dat ze zijn aangeboden of getentamineerd.

Bij een niet met naam genoemde universiteit en hogeschool werden in totaal zes economische voltijdopleidingen gescand. Spookvakken kon de Inspectie niet vinden. Toch constateren de onderzoekers dat vakken soms lichter zijn dan gemeld en er te veel studiepunten voor zijn gegeven.

Voor het vervolgonderzoek hiernaar maakt de Inspectie gebruik van de studentenmonitor, waarvoor de enquête nu loopt. Daarin beantwoorden studenten dit jaar op verzoek van minister Plasterk ook vragen over toegekende cadeaupunten. Afhankelijk van de resultaten volgen er nadere stappen. De minister laat overigens weten dat hij niet van plan is de wettelijke regels rond de toekenning van studiepunten aan te scherpen.

SP-kamerlid Jasper van Dijk stelde zijn vragen in maart naar aanleiding van een reportage van actualiteitenrubriek EenVandaag over klachten van studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Ook aan het Archimedes Instituut – de lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht – zouden spookvakken zijn gegeven, maar die instelling werd daarvoor begin deze zomer vrijgepleit.

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top