Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

ISO wil beter zichtbare lectoren op hogescholen

Gepubliceerd: 7 August 2007 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Lectoren zijn volgens studentenorganisatie ISO vrijwel onzichtbaar op de hogescholen. Eigen onderzoek toont aan dat ruim negentig procent van de studenten nooit contact had met de hbo-professor.

Ruim driekwart van de 326 ondervraagde studenten heeft zelfs nog nooit van het bestaan van een lector gehoord. Na uitleg ziet een ruime meerderheid wel de voordelen van lectoraten. Zestig procent geeft aan contact te willen met een lector.

ISO-voorzitter Bastiaan Verweij is er van overtuigd dat lectoraten een grote bijdrage kunnen leveren aan het hbo-niveau. “Maar op dit moment blijven de hogescholen nog in gebreke. Toen het ministerie van OCW de lectoren ging bekostigen, is afgesproken dat het regelmatig geven van gastcolleges tot hun takenpakket zou behoren. Uit ons onderzoek blijkt dat daar weinig van terecht komt.”

Het ISO heeft enig begrip voor de positie van hogescholen. “Het lectoraat bestaat nog niet zo lang, en er zijn veel meer lectoren nodig om alle hbo-studenten van gastcolleges te voorzien. Toch vinden we wel dat er meer actie mag worden ondernomen om het contact tussen studenten en lectoren te intensiveren. Naast het geven van gastcolleges zouden ze zich bijvoorbeeld meer kunnen bemoeien met afstudeeropdrachten.”

Een woordvoerder van de HBO-raad zegt dat het onderzoek in ieder geval aanleiding is om nog eens te kijken naar de voorlichting rondom de lectoren. “Maar voor de collegebanken staan is niet hun kerntaak. Toch zijn ze wel degelijk bij de opleiding betrokken, omdat ze via hun onderzoek direct invloed uitoefenen op de curricula.”

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top