Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kippenneuken is dierenmishandeling

Gepubliceerd: 16 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een studentenvereniging in Utrecht zou eerstejaars hebben gedwongen seks te hebben met een kip. De Dierenbescherming onderzoekt het zoveelste ontgroeningsincident met dieren. De kamer van studentenverenigingen is not amused.

Een tip over de zaak kwam binnen op het meldnummer van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Mannelijke studenten van een niet nader genoemde Utrechtse studentenvereniging zouden bij een ontgroeningsritueel worden gedwongen seks te hebben met een levende kip. Als ze dit niet deden, zou de kip in hun penis pikken, aldus het persbericht van de inspectie. Ook zouden de studenten stierenbloed drinken en met een stierenpenis in hun broekzak moeten rondlopen.

Het onderzoek wordt volgens de inspectie bemoeilijkt door de zwijgplicht die verenigingen hun leden bij dit soort incidenten opleggen. Maar volgens praeses Adriaan Andringa van de Landelijke Kamer van Verenigingen klopt dat niet. “Veel studenten willen geen commentaar geven, maar dat is wat anders dan een zwijgplicht. Het is gebruikelijk dat de communicatie naar buiten toe wordt overgelaten aan het bestuur.”

Bij de LKvV is men ronduit ongelukkig met de reeks berichten over dierenmishandeling waarmee diverse studentenclubs in het nieuws komen. “Dierenwelzijn is ook voor ons heel belangrijk”, stelt praeses Andringa. “Als er strafbare feiten zijn gepleegd, moeten de daders worden vervolgd.”

Over het gesol met kippen kan Andringa weinig zeggen. “Ik heb navraag gedaan en er is geen vereniging van ons bij betrokken. Dat zegt op zich weinig: je hebt natuurlijk ook onafhankelijke disputen en studieverenigingen. Voor ons is dat soms vervelend, want een buitenstaander ziet het verschil tussen de ene studentenvereniging en de andere niet. Daarom leveren we toch commentaar. Als het verhaal klopt, is het onacceptabel.”

Bij incidenten die de afgelopen weken in het nieuws waren, ging het wel om LKvV-leden. Andringa nuanceert: “Niet alle verhalen zijn waar. Dat eerstejaars van een Amsterdams dispuut levende goudvissen zouden wegslikken, klopt niet.” De twee dwerggeitjes die vorige week op de stoep van de Amsterdamse studentenvereniging Lanx werden aangetroffen, blijken echter wel uit een studentenhuis afkomstig. “Maar het blijft een incident: het bestuur wist er niets van, en leden van dezelfde vereniging hebben ze van de straat geplukt en de dierenbescherming gebeld.”

Sanctiemaatregelen laat de LKvV over aan studentenverenigingen zelf. “Het geval met die geitjes wordt intern onderzocht. Dit soort incidenten kan voor individuele leden verstrekkende gevolgen hebben.”

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top