Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Medezeggenschap niet voor iedereen

Gepubliceerd: 6 December 2007 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommige HR-medewerkers mogen van hun leidinggevende niet in de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) zitting nemen. Dit geluid kwam deze week naar voren tijdens het overleg dat de imr’s hadden met de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Ook zijn er medewerkers die bij hun beoordeling op hun imr-lidmaatschap worden aangesproken. ‘Absurd’, noemt cmr-voorzitter Jan van Heemst deze gang van zaken. ‘Daar gaan we richting het college van bestuur werk van maken.’

Cees van Dam van het medezeggenschapsorgaan van de diensten weet van drie medewerkers die problemen kregen met hun (aanstaande) lidmaatschap. Dat de directeur van p&o vanwege belangenverstrengeling geen medewerkers in de imr wil, kan Van Dam nog een beetje begrijpen. ‘Maar er is ook een medewerker van de facilitaire dienst die door de directeur niet wordt vrij geroosterd voor medezeggenschapsactiviteiten. Hij mag er niet in.’

Volgens de medezeggenschapsreglementen mag de directeur zo’n besluit nooit nemen. Docenten moeten voor vijf procent van hun dienstverband worden vrij geroosterd, medewerkers van de diensten voor tweeënhalf procent. In diezelfde reglementen worden slechts directeuren, opleidingscoördinatoren en zij die in de opleidingscommissie zitten, uitgesloten van het imr-lidmaatschap. Het reglement bevat ook een artikel over rechtsbescherming. Daarin wordt duidelijk dat leden en kandidaat-leden van de imr niet mogen worden benadeeld in hun positie in hun instituut of dienst.

Eduard Leijten heeft dat bij het Instituut voor Management Opleidingen (IMO) wel zo ervaren. ‘Tijdens mijn beoordelingsgesprek zei de onderwijsmanager tegen mij dat ik altijd zo tegendraads ben. Ik heb het gevoel dat mijn beoordeling hierdoor negatief is beinvloed.’ Corjan Aalbregt van het imr van het Instituut voor Financieel Management (IFM) hoort van collega’s dat ze door de directeur worden aangesproken op hun lidmaatschap van de imr. ‘Ze voelen de druk van de directeur. Het komt bijvoorbeeld voor dat een imr-lid de directeur een vraag mailt naar aanleiding van een besluit, en dat de directeur dan terug mailt met de mededeling ‘ik spreek daarover niet met jou. Daar ga je dan mee zitten.’

In het overleg met de cmr werd geconcludeerd dat de soms lastige positie van imr-leden een van de redenen is dat de animo van HR-medewerkers om in een imr zitting te nemen, te wensen over laat. Vanwege te weinig aanmeldingen hoeven er deze maand bij zes van de elf imr’s niet eens verkiezingen plaats te vinden.

Medewerkers en studenten van instituten met meer kandidaten dan medezeggenschapszetels ontvangen op maandag 17 december een e-mail dat ze die week kunnen stemmen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top