Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer hbo-studenten per docent

Gepubliceerd: 14 August 2007 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hbo-docenten krijgen steeds meer studenten onder hun hoede. Gemiddeld moet een docent vijfentwintig studenten begeleiden.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Mobiliteitsfonds hbo, een stichting waarin vakbonden en werkgevers samen proberen om het personeelsbeleid van hogescholen te verbeteren.

De hoeveelheid hbo-docenten is de afgelopen jaren hetzelfde gebleven, bijna veertienduizend voltijdbanen, terwijl er steeds meer studenten instromen. De groep ‘ondersteunend personeel’, zoals secretaresses en managers, is wel uitgebreid: van tienduizend fte in 2001 naar 11,5 duizend in 2005.

Deze stijging is het gevolg van het overhevelen van ondersteunende taken van docenten naar  ondersteunend personeel. Zo houden docenten meer tijd over voor hun studenten. Om tot deze verdeling te komen moesten de hogescholen extra personeel aannemen voor die ondersteunende taken, maar niet voor het lesgeven.

In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is de verhouding student/docent slechter dan elders. Elke docent heeft daar de zorg voor zevenentwintig studenten en dat is al jaren zo. In de rest van het land groeit de verhouding van één op twintig naar één op 22.

Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen managers, conciërges en secretaresses: die vallen allemaal onder het ‘ondersteunend’ personeel. De telling is op basis van full-time aanstellingen. Twee parttime-docenten kunnen dus tellen als één docent.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top