Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Plasterk wil excellent hbo belonen

Gepubliceerd: 5 September 2007 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen die goed presteren, krijgen straks meer geld, belooft minister Plasterk. Accreditatieorganisatie NVAO beoordeelt wie daarvoor in aanmerking komt.

Hogescholen moeten zichzelf kleinschaliger zien te organiseren, zei de bewindsman dinsdag bij de opening van het hogeschool jaar bij Saxion Hogescholen. Meer maatwerk en intensieve begeleiding van studenten zullen leiden tot minder uitval en meer betrokkenheid. Als aanmoediging stelt hij excellente opleidingen extra geld uit de aardgasbaten in het vooruitzicht.

De positie van hbo-docent moet beter, vindt de minister. “Ik mis de sterke professionele cultuur uit het wo, waar de beste docenten en hoogleraren veel invloed en autonomie hebben. Het hbo zou gediend zijn met zulke mensen, die het voortouw nemen om de kwaliteit van het onderwijs en hun beroep te verbeteren.”

De minister stelde – vooruitlopend op zijn strategische agenda – geen enorme stelselherzieningen voor het hoger onderwijs in het vooruitzicht. “Geen nieuwe blauwdruk, geen loodgieterstas vol nieuwe plannen. Wel een terugkeer van de wisselwerking tussen docent en student. Studenten moeten onder ogen zien dat ze zich er niet van af kunnen maken met Google. Dat ze ook boeken moeten doornemen, soms in het Engels.”

De kritiek die Plasterk leverde op het hbo, concentreerde zich vooral op de doorgeschoten schaalvergroting. Een verhoging van het aantal contacturen en intensievere begeleiding zullen de kennisoverdracht ten goede komen. Voor het doorgeschoten competentieonderwijs is ook bedrijfsleven verantwoordelijk, dat het afgestudeerde hbo’ers wil die zo goed naadloos in de beroepspraktijk zijn in te passen. Plasterk daarentegen ziet het als “een voorrecht van hbo-studenten om wat van de praktijk af te dwalen en te kunnen abstraheren. Daar doen ze na verloop van tijd ook hun voordeel mee.”

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top