Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Te vroege start studiejaar kost geld

Gepubliceerd: 30 August 2007 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel eerstejaarsstudenten moeten zich deze week al melden bij hun hogeschool of universiteit. Dat kost ze geld, want hun ov-kaart gaat pas op 1 september in. De LSVb wil de ingangsdatum met twee weken vervroegen.

De Telegraaf meldt vandaag dat “enkele tienduizenden eerstejaars” worden gedupeerd door de vroege start van hun opleiding. Of dat klopt, weten ze bij de IB-Groep niet. “We hebben geen overzicht van opleidingen die deze week al met colleges zijn begonnen”, zegt een woordvoerder. “De indruk die wij hebben is dat het vooral om hbo-opleidingen gaat. Die studenten zijn inderdaad extra reisgeld kwijt.”

Het ministerie van OCW zegt desgevraagd hooguit twee klachten per jaar te krijgen over de te vroege start van hogescholen en universiteiten. Toch mogen studenten daar niet de dupe van worden, zegt een woordvoerder van minister Plasterk. “Instellingen moeten een volledig programma aanbieden vanaf de officiële start van het collegejaar: 1 september. Eerstejaars die vanwege hoge reiskosten niet naar college kunnen in augustus, moeten een vervangende opdracht krijgen.”

Een alternatief is volgens LSVb-bestuurslid Lisa Westerveld dat instellingen de reiskosten van eerstejaars vergoeden. “Zeker als studenten al aan vakken moeten beginnen, is dat wel zo netjes.” Maar het liefst zou ze zien dat de ov-kaart voortaan al op 16 augustus ingaat. “Veel eerstejaars verkijken zich op de reiskosten die ze in augustus maken. Ze moeten hun rooster ophalen, boeken kopen en doen mee aan de introductieweek. Bovendien geldt voor ouderejaars dat ze alleen tussen half juli en half augustus niet vrij mogen reizen met hun kaart. Waarom zou half augustus dan niet ook voor eerstejaars kunnen gelden?”

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De ov-kaart is namelijk gekoppeld aan de studiefinanciering en eerstejaars krijgen hun beurs officieel pas op 1 september. “Als we die datum zouden verschuiven naar augustus, moeten we daarvoor de hele wet aanpassen”, zegt de woordvoerder van Plasterk. “En daarvoor is het probleem te klein.”

De SP heeft inmiddels kamervragen gesteld.

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top