Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toptalent heeft meer aan selectie na de poort

Gepubliceerd: 24 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Selectie aan de poort blijkt vooral nuttig om zwakke studenten buiten de deur te houden. Voor topstudenten maakt de schifting voor aanvang van een opleiding weinig uit. Die hebben meer baat bij honoursprogramma’s na de propedeuse.

Vorige week ging de commissie-‘Ruim baan voor talent’ in debat met de top van het hoger onderwijs over het nut van selectie en differentiatie. Onder leiding van voormalig VVD-minister Benk Korthals onderzocht de commissie aanvankelijk opleidingen waarvoor studenten aan de poort worden geselecteerd. Op verzoek van de Tweede Kamer breidde ze dit onderzoek uit met een analyse van honoursprogramma’s waarvoor studenten in de propedeuse, dus na de poort, worden geselecteerd. Met name het CDA wilde weten of toptalent daar niet beter mee is gediend.

Begin dit jaar al constateerde de commissie in een tussenrapportage dat slechts een beperkt aantal opleidingen zinvol experimenteert met selectie aan de poort. De deelnemers aan de paneldiscussie bleken het daarmee eens. “Topstudenten hebben er niets aan dat voor aanvang van de studie uit een groep van honderd gegadigden de dertig minst geschikte worden afgewezen”, zei Doeko Bosscher, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen tijdens de paneldiscussie. Zij hebben ook volgens hem meer baat bij honoursprogramma’s.

Het aantal universiteiten en hogescholen dat met selectie aan de poort experimenteert is vooralsnog beperkt. Voor honourstrajecten bestaat meer animo. “Maar die kosten veel geld”, zei collegevoorzitter Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht. Subsidie blijft volgens haar uiterst welkom. De komende vier jaar heeft de regering vijftig miljoen euro beschikbaar voor bevordering van excellentie. “Ik hoop dat ze dat geld inzet als aanjaagsubsidie voor dit soort honoursprogramma’s en niet voor nieuw onderzoek”, aldus Bonhof.

In selectie aan de poort ziet ze weinig: schooldiploma’s volstaan wat haar betreft nog steeds. Rob Reneman – hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en lid van de commissie-Korthals –blijft daarentegen van mening dat selectie aan de poort een goed instrument kan zijn, al is daar wel veel geld voor nodig. “Bij Oxford en Cambridge werkt selectie aan de poort prima. Hun kostbare selectiesysteem betaalt zich terug dankzij een veel hoger studierendement.”

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top