Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

TU Delft straft Delftsch Studenten Corps

Gepubliceerd: 4 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De ontgroening van het Delftsch Studenten Corps wordt steeds harder en dat is moreel onacceptabel, vindt het bestuur van de TU Delft. Daarom krijgt de vereniging dit jaar minder bestuursbeurzen.

Onder de kop ‘Abu Ghraib aan de Schie’ schreef een boze vader drie weken geleden een opinieartikel voor NRC Handelsblad, waarin hij fulmineerde tegen de ontgroeningspraktijken van het DSC. Zijn zoon kreeg een rauw ei in zijn mond geduwd en moest in ijswater zitten. Hij werd geslagen, uitgescholden en van zijn slaap beroofd. Dat ging vroeger anders, herinnerde de vader zich, oud-lid van hetzelfde corps.

De TU Delft stelde een onderzoek in. Niet alle feiten konden worden bewezen, zegt het bestuur, maar het voorval net het ei schijnt te kloppen. Bovendien werden sommige studenten vastgebonden met tape in een kooi opgesloten. Een aantal studenten kreeg te maken met fysiek geweld en verregaande vernedering, concludeert het college van bestuur.

DSC-bestuursleden met directe verantwoordelijkheid voor de introductieperiode, waaronder de senaat, krijgen dit collegejaar geen geld meer. In totaal zijn er 144 van de 384 maanden afgetrokken. Ook worden de formele contacten opgeschort.

Het corps heeft besloten “het doel en de middelen van de kennismakingstijd kritisch te herzien”, zo meldt de senaat in een reactie. Vanavond vergaderen ze daarover met hun leden. Ze zullen voorstellen tot verbetering doen en die aan het bestuur van de universiteit voorleggen.

Maar de TU Delft wilde de voorstellen niet afwachten. Daarvoor waren de voorvallen te ernstig. Bovendien werden er in voorgaande jaren ook al incidenten gemeld. Dat schaadt het imago van de Delftse academische gemeenschap, vreest het bestuur.

Het DSC wast zijn handen voorlopig in onschuld. De vereniging heeft naar eigen zeggen geen grond gevonden voor de zware beschuldigingen, “afgezien van een kleiner incident waartegen toen onmiddellijk maatregelen zijn genomen”.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top