Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wie trekt de meeste studenten?

Gepubliceerd: 23 August 2007 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het studiejaar is al bijna begonnen. Welke hogeschool wist de meeste nieuwe studenten te werven? Volgens de vooraanmeldingen is dat Saxion, maar dat klopt waarschijnlijk niet.

Het blijft oppassen met de vooraanmeldingscijfers van de Informatie Beheer Groep. Menige bestuurder houdt ze in de gaten, want ze geven een indicatie van de uiteindelijke verdeling van eerstejaars over de universiteiten. Maar er zitten veel haken en ogen aan.

De instroom van Saxion Hogescholen lijkt bijvoorbeeld met 32 procent te groeien. Dat ligt echter aan een nieuw aanmeldingssysteem, dat de cijfers vertekent. “We komen waarschijnlijk uit op een groei van vijf à zeven procent”, schat bestuurder Wim Boomkamp.

Dus zal waarschijnlijk Avans Hogescholen met een groei van 20 procent de grote winnaar worden. Dat dankt de hbo-instelling aan een geslaagde promotiecampagne, vermoedt een woordvoerder: “We hadden al vijftien procent meer scholieren op onze open dagen.” Ook de mooie nieuwe gebouwen zijn een trekker.

De verliezer onder de grote hogescholen is Fontys. De instelling kampt met teruggelopen belangstelling voor de pabo’s en heeft ook enkele opleidingen verkocht. “Bovendien tellen de korte associate-degree-programma’s in de cijfers mee, en daar hebben we er maar twee van”, zegt een woordvoerder.

Voor de Hogeschool Inholland, voorheen de grootste hbo-instelling, lijkt het tij te keren. Na de dramatische verliezen van de afgelopen jaren staat de teller momenteel slechts op twee procent minder eerstejaars.

Hbo-breed zouden er volgens de vooraanmeldingscijfers ongeveer vier procent meer studenten instromen dan vorig collegejaar.

De vooraanmeldingscijfers van de Hogeschool Rotterdam tonen een daling van 4%. Vooraanmeldingscijfers zeggen echter niks over het werkelijke aantal studenten dat zich bij de hogeschool aanmeldt. Die cijfers worden later in het jaar gepubliceerd.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top