Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Amsterdamse BV huisjesmelker van het jaar

Gepubliceerd: 18 January 2008 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Verhuurder Direct Housing Amsterdam is door studentenbond LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood uitgeroepen tot huisjesmelker van 2007. Het bedrijf heeft vandaag een trofee ontvangen op de Middenweg 33 in de hoofdstad.

LSVb en Rood verzamelden een indrukwekkende lijst met klachten over Direct Housing. Zo krijgen huurders geen contract van het bedrijf en mogen ze hun adres niet doorgeven aan de gemeente, ontvangen studenten hun borg niet terug als ze verkassen, en worden ze bedreigd met de komst van lastige buren als ze geen plaats willen maken voor een renovatie. Bovendien vraagt de huisjesmelker vaak veel meer huur dan volgens de normering van het ministerie van VROM mag.

De SP benut de verkiezing ook dit jaar weer om aandacht te vragen voor malafide verhuurders. Kamerlid Renske Leijten – een van de juryleden – zal minister Vogelaar wijzen op de gevolgen van de woningnood onder jongeren en studenten. Ook op lokaal niveau gaat de partij zich inzetten tegen uitbuiting op de krappe woningmarkt.

Direct Housing heeft de beker niet officieel in ontvangst genomen. Degene die de deur open deed zei van niets te weten. Ze liet de actievoerders wel binnen om de beker achter te laten op een bureau.

Vorig jaar werd de Utrechtse huisbaas Betty Chang tot huisjesmelker van het jaar gekroond. Die werd daarop hard aangepakt door de gemeente. Zo kregen al haar panden de brandweer over de vloer om de veiligheid van de panden onder de loep te nemen. Voor een aantal huurders had dat gevolgen: zij moesten verhuizen naar een veilige woonruimte.

Overigens Direct Housing een veel grotere speler op de kamermarkt dan Chang. De kersverse kampioen heeft naar verluid zo’n achthonderd kamers in de verhuur. Chang had slechts plaats voor 36 studenten.

Het Amsterdams Steunpunt Wonen kan niet reageren op de uitverkiezing van de huisjesmelker. De organisatie is op vrijdag gesloten.  Een woordvoerder van de Woonbond laat desgevraagd weten niet bekend te zijn met Direct Housing. ‘Maar de LSVb en Rood hebben hun zaken op dit punt altijd op orde. Het is goed dat ze foute verhuurders aanpakken.’

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top