Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fontys blijft HvA nipt voor

Gepubliceerd: 4 February 2008 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Fontys Hogescholen verliest terrein, maar is nog altijd de grootste hbo-instelling van Nederland. De Hogeschool van Amsterdam komt gevaarlijk dichtbij na een spectaculaire groeispurt. Op enige afstand volgt de Hogeschool Utrecht.

Dat blijkt uit de decembertelling van de Informatie Beheer Groep. De stormachtige opkomst van de HvA (36.295 inschrijvingen) valt niet te verklaren uit de omstreden fusie met de Hogeschool voor Economische Studie (HES Amsterdam). De twee instellingen groeiden samen nog eens 7,7 procent ten opzicht van het vorige studiejaar.

De Hogeschool Rotterdam neemt de vierde plaats in. Het aantal studenten groeide met 4,9% van 25785 naar 27051.

En dat terwijl de landelijke stijging van het aantal hbo-inschrijvingen een stuk lager lag, op 2,5 procent. Het totale aantal bedraagt nu 378 duizend, negenduizend meer dan het jaar daarvoor.

Fontys Hogescholen kon niet op de golf meedeinen en zag het aantal inschrijvingen zelfs dalen met 2,5 procent. Maar de school eindigt nog altijd op ruim 37 duizend studenten. Avans Hogeschool, de naaste buur van Fontys, zag de hoeveelheid inschrijvingen navenant met tweeduizend stijgen tot bijna twintigduizend.

De reus van weleer, de Hogeschool Inholland, krabbelt nog niet op. De hogeschool zag het aantal studenten verdeeld over al haar vestigingen met ruim 1,4 duizend dalen, een verlies van 4,3 procent. Kennelijk speelt het imagoprobleem de instelling nog altijd parten: alle andere brede randstadhogescholen zijn dit jaar wel gegroeid.

Ook het wetenschappelijk onderwijs registreerde meer studenten: de universiteiten hebben samen bijna 220 duizend ingeschreven studenten bij de IB-Groep aangemeld. De Universiteit Utrecht is met dertigduizend inschrijvingen de grootste, de Universiteit van Amsterdam volgt met 28 duizend.

‘Inschrijving’ betekent overigens niet hetzelfde als ‘student’. Als een student zich aan twee instellingen inschrijft, telt hij in de statistieken twee keer mee. In deze getallen zitten ook alle masteropleidingen en tweejarige associate degrees die de hogescholen aanbieden. Volgens de hogeschoolkrant Havana is de HvA al op de nummer-1-positie terechtgekomen, als er alleen naar de hoeveelheid inschrijvingen voor bacheloropleidingen wordt gekeken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top