Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen en bonden moeten conflict zelf oplossen

Gepubliceerd: 4 July 2008 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Plasterk gaat zich nog niet bemoeien met het conflict tussen bonden en HBO-raad over de middelen voor het actieplan Leerkracht. De SP wilde dat de bewindsman de regie in handen zou nemen, maar kreeg de Tweede Kamer niet mee.

De Tweede Kamer toonde in navolging van minister Plasterk weinig begrip voor de HBO-raad, die dinsdag op de valreep weigerde het definitieve convenant voor het actieplan Leerkracht te tekenen. Maar de partijen noemden het een arbeidsconflict dat door de koepelorganisatie moet worden uitgevochten met de vakbonden. Alleen oppositiepartijen SP en GroenLinks wilden dat Plasterk het heft in handen zou nemen bij de verdeling van de extra miljoenen voor de leraren.


 

In het convenant dat de HBO-raad vooralsnog weigert te tekenen worden de extra onderwijsmiljoenen verdeeld die zijn bijeengeschraapt na het rapport van de Commissie Rinnooy Kan. Het budget loopt de komende jaren flink op, tot een totaal van een miljard euro in 2020. De hogescholen komen er vooralsnog bekaaid af: zij zouden het voorlopig moeten doen met 26 miljoen euro extra voor de lerarensalarissen. Met dat geld zou een aantal docenten in hogere loonschalen terecht moeten komen, maar vakbonden en HBO-raad zijn het niet eens over de streefcijfers.

 

Minister Plasterk en de Tweede Kamer gaan er vanuit dat de HBO-raad en de vakbonden de zomermaanden benutten om alsnog tot een akkoord te komen. De bewindsman maande de partijen tot spoed, omdat er nu miljoenen euro

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top