Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR werkt mee aan arbeidsparticipatie langdurig zieken

Gepubliceerd: 17 November 2008 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op 14 november vond het congres Samen werken zonder grenzen plaats, de kenniskring Participatie, Arbeid en Gezondheid (PAG)  was een van de organisatoren. Op het congres werd ook het startsein gegeven voor het consortium BAG-Rijnmond.

Het consortium BAG-Rijnmond (Bevordering Arbeidsparticipatie van mensen met Gezondheidsgerelateerde klachten in Rijnmond) streeft naar een betere en effectieve samenwerking in het arbeidsparticipatie- en re-integratieproces van langdurig zieken. Dit samenwerkingsverband bestaat naast de kenniskring PAG uit de gemeente Rotterdam, UWV Rijnmond, Bedrijfsgeneeskundig Gezelschap Rijnmond, ZorgImpuls, Bavo- Europoort, GGD Rotterdam en Stichting Onbenutte Kwaliteiten. Samen organiseren zij het congres als startactiviteit; een evenement waarop professionals werkzaam in de gezondheidszorg met elkaar en elkaars vakgebied kunnen kennismaken.  


 

In een voorbode op het congres gaf Harald Miedema, lector kenniskring PAG, op maandag 10 november een onderzoekslezing waarin hij de noodzaak van het consortium toelichtte. Aan de hand van vier casussen liet Miedema zien dat er acht tot tien professionele partijen bij re-integratieprocedures betrokken zijn. Naast dat deze professionals vaak niet op de hoogte zijn van elkaars vakgebied, hebben zij tijdens re-integratieprocedures te weinig contact met elkaar. Bijvoorbeeld door de slechte bereikbaarheid van professionals onderling of de privacywetgeving die ervoor zorgt dat cli?gegevens onderling vaak niet worden overgedragen.


 

Niet alleen een slechte samenwerking tussen de professionals is volgens Miedema het probleem voor de trage arbeidsparticipatieprocedures. Een groot deel van de re-integratieprofessionals, zoals arbeidsdeskundigen en medewerkers van re-integratiebedrijven, hebben vaak geen medische opleiding gehad. Kennis over de gezondheid van een cli? ontbreekt terwijl de professionals wel moeten beslissen of iemand weer aan het werk kan.


 

Door een effectievere samenwerking, meer communicatie en meer persoonlijk contact tussen de professionals onderling wil het consortium BAG-Rijnmond de arbeidsparticipatie van langdurig zieke mensen bevorderen. Dit willen zij doen door middel van projecten en lopende onderzoeken, uitgevoerd door studenten en lectoren van de kenniskring PAG. Zo wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de arbeidsparticipatie van jongeren met een WAJONG-uitkering. Om de projecten en onderzoeken te kunnen financieren wordt in februari een subsidie aangevraagd bij de gemeente Rotterdam.


 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top