Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lokalen minder gebruikt dan ingeroosterd

Gepubliceerd: 14 January 2008 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De lokalen en collegezalen op de HR worden significant minder vaak gebruikt dan in de roosters staat vermeld. Deze voorlopige conclusie trekt Rob Ketelaar, voorzitter-directeur van de dienst HR Services, uit het Bezettingsonderzoek dat momenteel op de locaties Academieplein, Kralingse Zoom en Museumpark loopt.

Gepensioneerden en studenten, via Randstad ingehuurd door de HR, houden gedurende twaalf lesweken bij of de lokalen gebruikt worden. Per locatie zijn dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat continu drie personen. ‘En daarnaast lopen er nog twee schaduwonderzoekers’, aldus Ketelaar. ‘Het is voor het eerst dat we zo’n groot onderzoek doen naar de bezetting.’ De projectleider noemt een aantal aanleidingen voor het roosterproject. Zo blijkt uit onderzoek dat de tevredenheid van studenten over de kwaliteit van de roosters te wensen overlaat en staat de capaciteit van de gebouwen vanwege de groei van de HR onder druk. Daarnaast vragen leden van het college van bestuur zich herhaaldelijk af waarom ze regelmatig lege lokalen tegenkomen. Collegebestuurder Jan Roelof noemde eerder in Profielen als een avn de redenen dat er docenten zijn die eenmaal in de veertien dagen een college geven maar voor de zekerheid toch maar het hele blok inroosteren.

Ketelaar: ‘We willen toe naar een dynamische manier van roosteren. De informatie over de roosters moet daarbij actueel zijn.’ Je moet met andere woorden op elk moment weten of een lokaal echt vrij is of niet. Dat kun je steekproefsgewijs door mensen laten controleren maar je kunt ook gaan werken met pasjes of sensoren.

Om de kwaliteit van de roostering te verbeteren werkt HR Services aan een nieuwe website (op hint) voor studenten waarop de actuele informatie over de roosters komt te staan. Deze informatie wordt ook via sms’jes beschikbaar en bovendien worden de codes voor vakken vervangen door begrijpelijke omschrijvingen. Een en ander vereist ook een strakkere en eenduidige werkwijze tussen de instituten en de roosterdiensten.

Wat betreft het ‘bezettingsonderzoek’, of liever de continue aanwezigheid van de onderzoekers, is het eerste succes al geboekt. Ketelaar: ‘Sommige docenten gaan nu spontaan naar het roosterdienst om te melden dat hun les vervalt. Ik hoop dat docenten ook in de toekomst die discipline kunnen opbrengen.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top