Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Overheid moet taal- en rekenniveau voorschrijven’

Gepubliceerd: 23 January 2008 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De overheid moet voorschrijven welk taal- en rekenniveau leerlingen moeten halen op verschillende momenten in hun schoolloopbaan, stelt een expertgroep. Het zou een inperking betekenen van de vrijheid die scholen nu hebben.

Een auto rijdt 50 kilometer per uur. Welke afstand legt hij in twee seconden af? Zo’n opgave mag geen enkel probleem zijn voor leerlingen die hun mbo-, havo- of vwo-diploma op zak hebben, vindt de expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen.

Maar zo vanzelfsprekend was dat niet voor menige eerstejaars pabo-student. Meer dan de helft van alle aankomende basisschoolleerkrachten bleek bij aanvang van de studie slechter te rekenen dan een goede leerling uit groep acht. In allerijl werd een landelijke rekentoets ingevoerd om het niveau van de afgestudeerden te garanderen, maar aan de voorbereiding op het hoger onderwijs moest volgens velen ook nodig iets gebeuren. Daarvoor werd de expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen opgericht.

Die pleit nu voor verscherpt toezicht, niet alleen in de eindexamens, maar ook op andere momenten van de schoolloopbaan. ‘Scholieren moeten hun taal- en rekenvaardigheden onderhouden en bijspijkeren’, legt voorzitter Heim Meijerink uit. ‘Desnoods gaat dat ten koste van andere schoolvakken. Als ze niet kunnen rekenen en lezen, kunnen ze ook geen biologie of aardrijkskunde doen.’

De commissie pleit ook voor een centrale eindtoets taal en rekenen in het mbo. Tot nog toe krijgen de instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs alle vrijheid om zelf hun niveau te bepalen. Dat werkt niet, constateert de commissie.

Al op de lagere school zouden verplichte landelijke toetsen moeten worden ingevoerd. ‘De CITO-toets volstaat niet’, vindt Meijerink, ‘want de zwakste leerlingen maken hem niet eens en bij de keuze voor een schooltype weegt het advies van de leerkracht een stuk zwaarder dan de CITO-score.’

Als de overheid het advies aanneemt, is er de komende vier jaar 64 miljoen euro vereist voor proefprojecten, nascholing van docenten en het ontwikkelen van toetsen. In dat budget is ook een ‘agentschap’ inbegrepen, dat de hele operatie moet coördineren. ‘De bewindslieden zullen schrikken van de financiële consequenties’, voorspelt Meijerink. ‘Maar het kan niet anders.’

Met haar adviezen wil de commissie zorgen dat leerlingen eenvoudiger een opleidingsniveau kunnen stijgen. Nu weerhouden gebrekkige taal- en rekenvaardigheden bijvoorbeeld mbo-scholieren ervan om de stap te wagen naar het hoger onderwijs. Ook hoeft het hoger onderwijs dan geen leerstof erin te stampen waarvan je mag verwachten dat leerlingen die al beheersen.

De taal- en rekenniveaus zijn tot stand gekomen na ruggespraak met docenten op alle schooltypen. Ook heeft de commissie goed gekeken naar de exameneisen en internationale referentiekaders. Veel voorbeeldopgaven zijn ook ontleend aan bestaande toetsen. Voor taal zijn vier niveaus gedefinieerd, die ongeveer samenvallen met de basisschool, het vmbo, de havo en het vwo. Voor rekenen zijn de fundamentele niveaus voor havo en vwo hetzelfde.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top